Dinozaurii au dispărut pentru că „făceau ouă”

Dinozaurii ar fi dispărut în urmă cu milioane de ani pentru că făceau ouă, spun oamenii de ştiinţă, în timp ce mamiferele s-au răspândit pe tot globul.

RomaniaTV.net
18 apr. 2012, 18:29
Dinozaurii au dispărut pentru că „făceau ouă”

Cercetătorii au venit cu o nouă explicaţie pentru victoria evoluţionară a mamiferelor asupra dinozaurilor: mărimea puilor a fost argumentul decisiv. Dinozaurii aveau pui mici, faţă de dimensiunilor lor. Unii dintre ei ieşeau din ouă la 2-10 kg şi trebuiau să ajungă la 30 sau 50 de tone. În timp ce creşteau, puii trebuiau să concureze cu adulţii mai mari sau cu alte animale pentru hrană, a declarat cercetătorul Marcus Clauss de la Universitatea din Zurich.

Acest lucru însemna că grupurile de animale mici şi medii, susţinute de mediul înconjurător, erau „ocupate”, şi nu au mai lăsat loc pentru micii dinozaurii, potrivit unui nou studiu, publicat în revista Biology Letters.

Evenimentul catastrofal care a şters toate formele mari de viaţă de pe Terra, în urmă cu circa 65 de milioane de ani, a însemnat sfârşitul pentru dinozaurii tereştri. Cercetătorii nu sunt de acord dacă reptilele au murit înainte sau după meteoritul care a lovit Pământul, cauzând răspândirea a miliarde de tone de cenuşă în atmosferă şi blocarea luminii solare, ducând la o „iarnă nucleară” care a răcit planeta şi a ucis vegetaţia.

Din fericire pentru mamifere, puii lor nu au trebuit să concureze cu alte specii pentru hrană, întrucât erau alăptaţi de mame. Prin urmare, mamiferele mici au putut să supravieţuiască noului mediu şi să evolueze în diferite specii, alături de păsări, care provin din dinozauri.

Cercetătorii spun că toate animalele cu o greutate de peste 10-25 kg au murit în urma coliziunii meteoritului.