Diplomele universităţilor acreditate din România vor fi recunoscute în Franţa

Diplomele univeristăţior acreditate din România vor fi recunoscute în Franţa şi invers, după ce Parlamentul va ratifica tratatul semnat joi, la Bucureşti, de ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, şi ambasadorul Franţei în România, Philippe Gustin.
Romania TV
18 oct. 2012, 14:55
Diplomele universităţilor acreditate din România vor fi recunoscute în Franţa

„Există o Convenţie internaţională de la Lisabona care, în principiu, pune în lege posibilitatea recunoaşterii diplomelor, dar recunoaşterea efectivă revine celor două state. Statele decid prin semnarea unui tratat, de genul celui semnat de noi astăzi, care va fi ratificat de Parlament şi prin care, apoi, devine lege obligatorie pentru cele două state recunoaşterea diplomei univeristare”, a explicat ministrul Educaţiei.

Ecaterina Andronescu a mai spus că Universitatea Politehnica Bucureşti (UPB) recunoştea fără probleme stagiile făcute în Franţa de studenţi români.

Prin acest tratat, recunoaştere diplomelor devine valabilă fără acordul dintre universităţi, cum se practică atunci când nu există un astfel de acord. „Recunoaşterea diplomelor devine obligatorie după ratificarea tratatului, pentru orice program de studiu acreditat. Sigur, până la sfârşitul acestui an, tratatul va fi ratificat de Parlament”, a mai spus ministrul Educaţiei, care a precizat că România a mai avut un acord similar cu Republica Moldova, dar au fost unele probleme legate de acesta.

„Cred că mai avem un tratat similar cu Italia”, a adăugat ministrul.

Potrivit Ecaterinei Andronescu, Franţa primeşte la studii, în învăţământul superior, cei mai mulţi studenţi.

„Avem, în România, cele mai multe teze realizate în co-tutelă cu universităţi franceze, avem foarte multe acorduri directe între universităţi. Există foarte multe lucrări de cercetare pe proiecte europene care se derulează cu participarea cercetătorilor români şi francezi, precum şi programe de masterat în co-tutelă cu univeristăţi franceze şi visiting profesori veniţi din Franţa. Mobilitatea pe care o gândim la nivelul studenţilor şi profesorilor are cea mai mare anvergură spre Franţa. Vorbim despre internaţionalizarea învăţământuluui. Acesta este şi un criteriu de ranking pentru universitate – numărul studenţilor străini”, a mai spus Andronescu.

În universităţile din România sunt mulţi studenţi francezi, iar în ultimii ani, numai la Medicină au venit peste 1.500 de de tineri. „Cred că valoarea şcolii de medicină din România este un atu pentru tinerii francezi care vin să înveţe la noi”, a mai spus Andronescu.

Rectroul Universităţii Bucureşti, Mircea Dumitru, crede că tratatul încheiat cu Franţa va reduce birocraţia. „După ştiinţa mea, nu au fost probleme cu studenţii care au studiat în Franţa. În toate cazurile, le-au fost recunoscute stagiile de pregătire, iar asta, cu certitudine, în baza propriilor acorduri bilaterale”, a mai spus rectorul UB.

Tot joi, Universitatea din București a primit de la Ambasada Franţei cheile Vilei Noël, unde va funcţiona Centrul Regional Francofon de Studii Avansate în Științe Sociale (CeReFREA – Centre Régional Francophone d’Études Avancées en Sciences Sociales).

Astfel, proiectul care a câștigat prestigiosul premiu Louis D. al Academiei Franceze, în valoare de 750.000 de euro, va transforma Vila Noël, fost sediu al Serviciului de Cooperare al Ambasadei Republicii Franceze în România, într-un pol de excelență pentru studiul științelor sociale francofone: Centrul Regional Francofon de Studii Avansate în Științe Sociale (CeReFREA).

Misiunea CeReFREA este aceea de a dezvolta programe autonome de cercetare, de a primi profesori, cercetători, doctoranzi și post-doctoranzi în mobilitate și de a susține rețele de cercetare în domeniul științelor sociale prin conferințe, evenimente științifice, seminarii și programe, a explicat ambasadorul Franţei, Philippe Gustin.

Vila Noël beneficiază de o suprafață utilă de aproximativ 800 de metri pătraţi şi are săli de conferințe și de seminarii, o bibliotecă și birouri individuale.

Clădirea permite și amenajarea unor camere pentru cinci-opt rezidenți, precum și a unei cafenele.

Partenerii în activitățile CeReFREA sunt Universitatea București (prin Facultatea de Științe Politice, Noua Școală Doctorală Francofonă în Științe Sociale-EDSS, Colegiul Juridic Franco-Român al Facultății de Drept-CJFR și Catedra Senghor), New Europe College-NEC, Institutul de Studii Avansate în Științe Sociale şi Noua Universitate Bulgară (prin Departamentul de Științe Politice, Sofia-SPNUB).

Înfiinţată în 1864, Universitatea din Bucureşti este considerată cea mai importantă instituţie de învăţământ superior din România.

În facultăţile Universităţii Bucureşti sunt 2.700 de studenţi francofoni la ştiinţe sociale, iar 600 dintre ei vor primi diplomă franco-română. De asemenea, la masterul francofon sunt aproape 200 de studenţi.

Prin CeReFREA, instituţia își propune să devină un pol de excelenţă francofonă pentru cercetare în Europa Centrală şi de Sud-Est.

DailyBusiness
Răsturnare de situaţie, ce se întâmplă cu turul II al alegerilor. ULTIMA ORĂ
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Bzi.ro
Cum arată casa lui George Simion, din Vrancea? Motivul pentru care locuiește într-un apartament închiriat
Fanatik.ro
Mașina care va concura cu Dacia. Are același preț, dar este similară cu un celebru model Tesla
Capital.ro
Se amână turul al doilea al alegerilor prezidențiale? Anunț oficial de la AEP
Playtech.ro
Ministrul Finanțelor, avertisment! Este posibilă o aterizare hard a economiei. Very hard începe în cazul în care continuă incertitudinea politică
DailyBusiness
Nicușor Dan: Voi participa la orice dezbatere cu George Simion
Adevarul
PSD e împărțit în două tabere. Cine vrea guvernare cu Simion şi cine e de partea lui Nicușor Dan SURSE
wowbiz.ro
BREAKING! Fostul atacant al „Generației de Aur”, internat în stare critică, după ce a suferit un infarct! Va fi operat de urgență
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Evz.ro
Cum scapi de furnicile din casă. Invazia, simplu de oprit
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Cum prevenim mușcăturile de căpușe. Numărul persoanelor ajunse la spital a crescut față de anii anteriori
Cancan.ro
Gabriela Firea, decizie de ultimă oră! Ce va face dacă Nicușor Dan câștigă alegerile prezidențiale de pe 18 mai
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Ce funcţie va avea Călin Georgescu. Decizia luată de George Simion: Până la finalul verii...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Răsturnare de situație în cazul tinerei care s-ar fi speriat de urs și a căzut în lacul Frumoasa. "A târât-o până la stâncă și a aruncat-o în lac"
Simion susține că va concedia 500.000 de bugetari, dacă ajunge președinte
MediaFlux
Primul sondaj pentru Turul 2. Nicușor Dan recurerează spectaculos
Shtiu.ro
Ce se întâmplă dacă vreunul dintre candidați moare până la turul al II-lea? Cine ajunge președinte?
Puterea.ro
Alegerile în aer: contestația-bombă care aruncă România într-o criză democratică