Directorul ANM, avertisment pentru români: Vijeliile vin cu rafale de până la 100 de km/h şi descărcări electrice

Elena Mateescu, directorul ANM, a făcut publică prognoza meteo pentru următoarele ore, dar şi pentru următoarele zile în Bucureşti şi în ţară.

05 aug. 2021, 22:19
Directorul ANM, avertisment pentru români: Vijeliile vin cu rafale de până la 100 de km/h şi descărcări electrice

Directorul ANM, avertisment pentru români.  Directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), a explicat că în ultimele ore, meteorologii au emis 15 avertizări de tip nowcasting, dintre 10 au fost de cod roşu de vijelii.

Directorul ANM, avertisment pentru români: Vijeliile vin cu rafale de până la 100 de km/h şi descărcări electrice

„A intrat astăzi în vigoare şi va fi în vigoare până mâine dimineaţă la ora 06.00 un cod portocaliu de vijelii. Anticipam încă de aseară că vom emite o astfel de avertizare şi va fi amendat de coduri roşii de tip nowcasting pentru fenomene asociate instabilităţii atmosferice accentuate la nivel local.

Până la această oră, avem 10 avertizări emise, iar acum sunt în vigoare trei astfel de coduri roşii pentru zone din Iaşi, Neamţ, Botoşani, Suceava, Covasna şi Braşov. Vorbim de vijelii puternice care la rafală să înregistreze viteze maxime mai mari de 80-100 de km/h, frecvente descărcări electrice, averse torenţiale, grindină de medii şi mari dimensiuni şi cantităţi de apă care pot depăşi 40-60 de l/mp.”, a declarat directorul ANM.

„Este valabil codul portocaliu pentru aproape toată ţara şi nu în ultimul rând informarea meteorologică despre care vorbeam, până sâmbătă dimineaţă pentru că dacă astăzi sistemele noroase deja sunt prezente în partea de vest – Banat, Crişana, Maramureş, cu deplasare în această noapte în Transilvania, Oltenia, Moldova şi Muntenia, mâine vor fi de interes în special în Oltenia, nordul Munteniei, dar şi în Dobrogea.

Aşadar, atenţie deosebită în următoarele 48 de ore, până sâmbătă dimineaţă. Mâine vremea va deveni instabilă în aproape toată ţara, dar cu precădere în Dobrogea, estul Munteniei şi local în Moldova, unde vor fi vijelii puternice”, a mai explicat Elena Mateescu, directorul ANM.

Primăria Sectorului 4 a anunțat că va închide azi, joi, de la ora 17:00 și până mâine dimineață (vineri) la ora 06:00, cele două parcuri pe care le administrează, Lumea Copiilor și Orășelul Copiilor, din cauza vijeliilor.

Începând de astăzi (joi), de la ora 17:00 și până mâine dimineață (vineri) la ora 06:00, Primaria Sectorului 4 închide cele două parcuri pe care le administrează, Lumea Copiilor respectiv Orășelul Copiilor, pentru a evita eventualele accidentări ale persoanelor care se plimbă și se relaxează în cele două parcuri, cauzate de vremea severă, așteptată în acest interval în Capitală”, se arată într-un comunicat al Primăriei sectorului 4, relatează Gandul.

Citeşte şi: Furtunile fac prăpăd în ţară. Imagini apocaliptice la Oradea