Disensiuni în Coaliţie. PSD şi PNL nu se înţeleg cu privire la legea protestelor

PSD anunţă că nu votează actuala formă a proiectului de lege depus de PNL, care înăspreşte pedepsele pentru participanţii la proteste publice.

28 mart. 2023, 14:14
Disensiuni în Coaliţie. PSD şi PNL nu se înţeleg cu privire la legea protestelor

PSD a anunţat marţi, într-un comunicat oficial, că nu susţine propunerea legislativă iniţiată de PNL prin care se înăspresc sancţiunile penale în cazul protestelor publice, iar parlamentarii PSD vor solicita eliminarea amendamentului propus de PNL, prin care cei care participă la proteste riscă să fie sancţionaţi direct cu închisoarea pentru că îndrăznesc să critice autorităţile publice sau decidenţii politici.

AUR protestează oficial împotriva neprezentării lui Raed Arafat în fața comisiei parlamentare de anchetă privind achizițiile din pandemie

PSD precizează că ”în forma actuală proiectul de lege intrat marţi în dezbatere la Senat este de natură să intimideze organizarea şi participarea la demonstraţii sau mitinguri de protest, ceea ce afectează însăşi fundamentul democraţiei. Libertatea de exprimare şi libertatea întrunirilor sunt garantate de Constituţia României şi nu pot fi îngrădite în niciun fel”.

”Poporul român este suveran, iar cetăţenii trebuie să aibă libertatea de a-şi exprima public nemulţumirile faţă de cei aleşi, fără a fi intimidaţi sub sancţiunea pedepsei cu închisoarea. Prin urmare, PSD nu va vota proiectul de lege în forma actuală. În cadrul dezbaterilor, parlamentarii PSD vor solicita eliminarea amendamentului, propus de PNL, prin care cei care participă la proteste riscă să fie sancţionaţi direct cu închisoarea pentru că îndrăznesc să critice autorităţile publice sau decidenţii politici”, spune PSD. Potrivit PSD, ”proiectul de lege iniţiat de parlamentarii PNL propune modificarea articolului 371 din Codul Penal, astfel încât tulburarea ordinii publice, inclusiv prin atingerea demnităţii persoanei, să fie pedepsită cu închisoare între 1 şi 5 ani, sau pentru formele agravante, cu închisoare de la 2 la 7 ani. În forma actuală, aceleaşi fapte se pedepsesc cu amendă sau cu închisoare de la 3 luni la 2 ani”.

Se anunţă proteste masive în Franţa. Transporturile sunt perturbate, iar magazinele vor fi închise VIDEO