Disensiuni între UE şi SUA pe tema retragerii personalului din Ucraina. Kievul denunţă acţiunea americanilor ca fiind „prematură” şi „excesivă”

Ucraina a numit luni decizia Washingtonului de a rechema familiile diplomaţilor săi în post la Kiev drept "prematură" şi "excesivă", pe fondul temerilor asupra unei invazii ruse.

24 ian. 2022, 11:33
Disensiuni între UE şi SUA pe tema retragerii personalului din Ucraina. Kievul denunţă acţiunea americanilor ca fiind „prematură” şi „excesivă”

Respectând dreptul altor state de a asigura securitatea misiunilor lor diplomatice, considerăm această măsură a părţii americane ca prematură şi excesivă„, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe din Ucraina, Oleg Nikolenko.

În ciuda tensiunii actuale, „situaţia de securitate nu a suferit nicio schimbare radicală în ultima vreme: ameninţarea cu noi valuri de agresiune rusă a rămas constantă din 2014, iar acumularea de trupe ruseşti la graniţa (ucraineană) a început deja în aprilie trecut”, a argumentat Nikolenko.

În schimb, Josep Borrell, şeful diplomaţiei europene, a anunţat luni că UE nu vede niciun motiv să dramatizeze tensiunile dintre Ucraina şi Rusia şi nu intenţionează deocamdată să se ia după Statele Unite care au rechemat familiile diplomaţilor lor. „Cred că nu ar trebui să dramatizăm situaţia şi să părăsim Ucraina, cu excepţia cazului în care Statele Unite ne oferă informaţii care să justifice această decizie„, a spus Josep Borrell înaintea unei videoconferinţe cu şeful diplomaţiei americane Antony Blinken.

Citeşte şi Americanii au numit principalul obiectiv al Rusiei, în actuala criză. „Putin vrea să expulzeze SUA din Europa. La revedere America, nu lăsa uşa să te lovească la ieşire!”

Credem că o invazie rusă (…) s-ar putea întâmpla în orice moment„, a declarat reporterilor un înalt responsabil american duminică seară pentru a justifica decizia de a cere familiilor diplomaţilor americani să părăsească ţara. „Blinken ne va explica” această decizie, a comentat Josep Borrell. Secretarul de stat al SUA urmează să vorbească luni prin videoconferinţă în cadrul unei întâlniri a miniştrilor de externe ai UE pentru a-i informa despre discuţiile sale avute vineri cu omologul său rus Serghei Lavrov.

Nu am luat nicio decizie de a cere plecarea familiilor diplomaţilor noştri din Ucraina, doar dacă Blinken ne furnizează informaţii care să justifice o astfel de acţiune„, a adăugat Josep Borrell.

Citeşte şi Pregătiri intense pentru război. Ucraina a primit al doilea lot de arme din partea SUA