Distrugerea Euroins, explicată de către economistul Ilie Șerbănescu: „Doar o firmă occidentală are voie să fie lider în piața RCA din România” | EXCLUSIV

Se pregătește un nou faliment în piața RCA-urilor. După trei companii românești, vine rândul unei societăți bulgărești cu prețuri mici, lider al pieței. Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), condusă de controversatul Nicu Marcu, a decis joi, 16 martie, retragerea autorizației de funcționare a Euroins. 

18 mart. 2023, 13:24
Distrugerea Euroins, explicată de către economistul Ilie Șerbănescu: „Doar o firmă occidentală are voie să fie lider în piața RCA din România” | EXCLUSIV

În ultimii doi ani de zile, tarifele polițelor RCA s-au triplat. Astfel, pe fondul inflației explozive la alimentele de bază, de aproximativ 50%, mulți dintre român au ajuns în faliment personal. Figurile publice care au comentat cel mai mult fenomenul, printre care economistul Radu Soviani sau George Simion, liderul AUR, susțin că se pregătește un nou faliment, care va produce o nouă explozie a prețurilor. Potrivit acestora, ASF asistă pasiv, iar Nicu Marcu are un rol-cheie în această ecuație.

Foarte important de menționat este faptul că în ultimii opt ani, trei lideri de piață în asigurări, cu cele mai mici tarife, au dat faliment. De asemenea, toate societățile menționate au avut capital românesc.

  • Astra Asigurări (România). ASF a decis ridicarea autorizației de funcționare a companiei, respectiv intrarea în faliment în 2015, dar falimentul a fost pronunțat în instanță, în aprilie 2016. Fost lider de piață.
  • Carpatica ASIG (România). ASF a dispus retragerea autorizației în iulie 2016, iar falimentul oficial a fost pronunțat în martie 2017. Fost lider de piață.
  • City Insurance (România). ASF a retras autorizația de funcționare a societății în sptembrie 2021, iar falimentul a fost pronunțat în aprilie 2022. Fost lider de piață.
  • Euroins (Bulgaria). ASF a dispus retragerea autorizației în martie 2023. Lider de piață.

 

Economistul Ilie Șerbănescu: „Știți vreun sector important strategic, cum este cel al asigurărilor, deținut de România?”

 

Într-o analiză realizată de economistul Ilie Șerbănescu pentru România TV, acesta a explicat că în spatele acestor falimente se află un element foarte important: instituțiile statului român contribuie la falimentarea afacerilor românești pentru a crea un culoar special celor cu capital străin.

„Problema este foarte simplă în ceea ce privește falimentul sau declararea în insolvență a unei instituții de asigurări. Ea se petrece când nu are bani să acopere în mod corespunzător subscrierile care s-au făcut. Eu nu am toate datele să apreciez dacă Euroins s-a întins mai mult decât avea plapuma, la capitalul de lucru pe care-l avea în spate. 

Dar eu mă uit la istorie. Nu are voie o altă firmă decât una occidentală să fie lider și să stabilească jocurile pe această piață. Asta este. Sunt trei firme care au dat faliment, toate românești. Toate aveau subscrieri importante. Asta este bulgărească (n.r. – Euroins), dar nu occidentală. 

Știți vreun sector important strategic, cum este cel al asigurărilor, deținut de România? Nu.”, a comentat Ilie Șerbănescu, la România TV.

Între timp, premierul alianței de guvernare PSD + PNL + UDMR propune o plafonare temporare a prețurilor în zona RCA, după care ar urma o nouă explozie a prețurilor. În cazul opoziției, AUR cere înființarea CEC Asigurări – companie ce încă mai are statul român drept acționar, respectiv preluarea activelor Euroins.

„Domnul Ciucă trebuie să acționeze, trebuie să ia o măsură drastică, pe care nu e pregătit să o ia: să preia activele acestui jucător de pe piața de asigurări (n.r. – Euroins), pentru a nu aștepta să intre panica în piață”, a declarat George Simion la România TV.