DNA, despre cazul „Nicuşor Dan”: „Datele cuprinse în aceste acte de sesizare nu sunt publice”

Nicuşor Dan este suspectat de trafic de influenţă după ce ar fi intervenit pentru un cetăţean din sectorul 4.

14 sept. 2020, 18:58
DNA, despre cazul „Nicuşor Dan”: „Datele cuprinse în aceste acte de sesizare nu sunt publice”

La solicitarea Q Magazine dacă DNA s-a autosesizat în acest caz sau dacă o va face, având în vedere că această intervenţie se circumscrie faptei de trafic de influenţă, prevăzută de Art.291, Cod Penal, instituţia a răspuns:

„Informațiilor cu privire la eventualele sesizări care să conducă la constituirea de dosare penale (plângeri, denunțuri, sesizări din oficiu) le sunt incidente prevederile art. 28 alin (5) din Ghidul privind bunele practici  privind sistemul judiciar din România şi mass – media, aprobat prin Hotărârea Plenului CSM nr. 197/2019, respectiv informațiile despre existența unei plângeri sau denunț pe rolul organelor de urmărire penală referitoare la posibila săvârșire a unor fapte de natură penală, precum și datele cuprinse în aceste acte de sesizare nu sunt publice. În mod excepțional, dacă autorul sesizării anunță în mod public că acest act a fost înregistrat la organul de urmărire penală, se poate infirma sau confirma de către unitatea de parchet competentă împrejurarea respectivă. (…).

În episodul de astăzi al serialului „Verdict politic”, Dana Budeanu face publică o înregistrare care ar putea dăuna grav candidaturii lui Nicușor Dan. Aceasta arată cum candidatul dreptei pentru funcţia de primar al Capitalei intervine pentru a împiedica luarea unor măsuri împotriva omului de afaceri Mihai Mitrache în relația cu Primăria Sectorului 4.

Citeşte şi: Cum se apară Nicuşor Dan după înregistrarea în care este acuzat că ar face trafic de influenţă : „Eu am fost doar mediator”

„Înregistrarea pesedistă, în care consilierul primarului sectorului 4 încearcă să forțeze, evident fără succes, vreo declarație compromițătoare din partea mea, nu arată nimic altceva decât că am realizat toate demersurile legale pentru a opri o acțiune abuzivă a administrației locale. În primăvară, informasem, în scris, Avocatul Poporului și Primăria Sectorului 4 despre demolarea ilegală pe care se pregătea s-o comită. La momentul înregistrării, acum câteva luni, partea vătămată încerca să ajungă la o soluție amiabilă. Ca parte în proces, prin Asociația Salvați Bucureștiul, le-am cerut celor două părți să se întâlnească, împreună cu avocații lor, pentru a discuta. Până la urmă, procesul a continuat și justiția ne-a dat câștig de cauză, fapt care arată că acțiunea noastră a fost una legitimă”, a scris Nicuşor Dan pe pagina sa de Facebook.