DNA: Radu Mazăre a primit mita de la Morgenstern ca „onorariu”

Procurorii DNA au refăcut traseul banilor care ar fi fost ceruţi ca mită de primarul Constanţei, Radu Mazăre, de la omul de afaceri Morgenstern Avraham, intermediar fiind Elan Schwartzenberg, care a apelat la conturi ale unor societăţi offshore şi bănci din Liechtenstein, Cipru şi Israel, transmite Agerpres.

RomaniaTV.net
10 apr. 2014, 11:27
DNA: Radu Mazăre a primit mita de la Morgenstern ca „onorariu”

Procurorii susţin că, în anul 2011, Morgenstern Avraham, reprezentantul SC Shapir Structures SRL, i-a oferit lui Radu Mazăre, prin intermediul lui Elan Schwartzenberg, suma totală de 175.000 de euro pentru a facilita câştigarea de către acea societate, în condiţii avantajoase, a licitaţiei având ca obiect contractul de construire a Campusului social „Henri Coandă” în valoare de 40.964.030 lei fără TVA (circa 10 milioane de euro).

„Traseul mitei a fost următorul: Societatea offshore Larton Consultants Ltd (unic asociat al SC Shapir Structures SRL) transferă în contul societăţii Melici Management Inc. (beneficiar real Schwartzenberg Emilian) suma de 109.835 euro la data de 28.07.2011 şi suma de 173.012 euro la data de 24.08.2011; Societatea Melici Management Inc. transferă în contul personal al primarului Mazăre Radu Ştefan deschis la Israel Discount Bank, Sucursala 156, Netanza, Israel, suma de 95.000 euro la data de 13.09.2011 şi în contul personal al lui Mazăre Alexandru deschis la aceeaşi bancă – Israel Discount Bank, Sucursala 156, Netanza, Israel, suma de 40.000 euro în aceeaşi dată; tot în contul personal al lui Mazăre Alexandru deschis la Israel Discount Bank, Sucursala 156, Netanza, Israel, Melici Management Inc. a transferat suma de 40.000 euro în data de 06.12.2011. Operaţiunile prin care fraţii Mazăre au primit sumele de bani sus-menţionate au avut ca justificare ‘fees’ – onorariu”, se arată în referatul DNA.

Potrivit DNA, aceste sume de bani au fost oferite primarului Radu Mazăre pentru ca acesta să efectueze o serie de demersuri, unele intrând în atribuţiile sale de serviciu – iniţierea unor hotărâri de consiliu local -, altele în afara atribuţiilor de serviciu, cum ar fi consilierea reprezentantului Shapir Structures, Morgenstern Avraham, în cadrul a numeroase întâlniri avute de cei doi pe parcursul desfăşurării procedurii de achiziţie.

Anchetatorii afirmă că unele dintre cele mai importante demersuri efectuate de primar în favoarea societăţii Shapir Structures au fost cele prin care, la solicitarea lui Morgenstern Avraham, a fost aprobată creşterea valorii contractului de achiziţie cu suma de 3.722.910 lei fără TVA – circa 900.000 de euro, adică de la 37.241.120 lei, cât a fost valoarea estimată de autoritatea contractantă la publicarea anunţului de achiziţie publică, la 40.964.030 lei, cât a fost oferta financiară a societăţii Shapir.

Procurorii susţin că, la începutul anului 2011, Radu Mazăre a lansat „Programul de construire locuinţe modulare grupate în Campusul Social Henri Coandă”, aprobat prin hotărâre a Consiliului Local al Municipiului Constanţa.

Acest program a înlocuit partea a doua dintr-un proiect imobiliar anterior al Primăriei Constanţa, respectiv de construire de locuinţe pentru tineri, urmărind construirea de locuinţe sociale la un preţ scăzut, care urmau a fi repartizate apoi persoanelor fără venituri/cu venituri foarte mici.

În acea perioadă, Shapir Structures SRL se afla deja în relaţii contractuale cu Primăria Constanţa, întrucât obţinuse contractul de execuţie a trei blocuri din proiectul locuinţe pentru tineri.

Reprezentantul acestei societăţi, Morgenstern Avraham, era prieten cu Elan Schwartzenberg, iar acesta din urmă era prieten cu primarul Mazăre.

În opinia DNA, Elan Schwartzenberg a acţionat ca un liant între reprezentantul firmei Shapir şi primarul Constanţei.

Procurorii mai spun că Morgenstern a dorit să îşi asigure câştigarea licitaţiei ce urma a fi organizată pentru realizarea acestui proiect şi împreună cu Elan Schwartzenberg şi Radu Mazăre a stabilit să vireze într-un cont al unei societăţi offshore controlată de Schwartzenberg sumele reprezentând mita oferită pentru câştigarea licitaţiei, urmând ca Schwartzenberg să vireze anumite sume din acest cont, pe măsură ce Mazăre îşi îndeplinea obligaţiile legate de câştigarea licitaţiei de către societatea Shapir, în conturile personale ale primarului şi ale fratelui său, Alexandru Mazăre.

„A fost ales Schwartzenberg Emilian pentru a facilita transferul banilor întrucât acesta se bucura de încrederea atât a lui Morgenstern Avraham, cât şi a lui Mazăre Radu Ştefan, fiind astfel un garant că fiecare dintre cei doi îşi va îndeplini ‘obligaţiile’ asumate (respectiv Morgenstern Avraham era sigur că Schwartzenberg Emilian îi va transfera banii primarului Mazăre Radu Ştefan doar în momentul în care era sigur de efectuarea de către acesta a demersurilor favorabile societăţii sale, iar Mazăre Radu Ştefan era sigur că, odată banii transferaţi de reprezentantul societăţii Shapir în conturile lui Schwartzenberg Emilian, îi va primi de la acesta din urmă pe măsură ce va facilita câştigarea licitaţiei de către societatea Shapir)”, mai declară procurorii.

DNA susţine că mecanismul folosit seamănă cu utilizarea contului escrow în relaţiile comerciale, adică un depozit colateral care are ca scop principal protejarea participanţilor la tranzacţii comerciale.

Acest mecanism a fost probabil propus de primarul Mazăre care, într-o convorbire din martie 2012 cu Schwartzenberg, îşi arată preferinţa pentru utilizarea contului escrow: „altceva să-ţi spun şi cu asta încheiem discuţia: escrow! eu de când am învăţat să fac business am învăţat să lucrez cu contul escrow”.

„Conturile utilizate pentru aceste transferuri au fost cele deschise la LGT Bank din Liechtenstein de firma Melici Management Inc. (societate off shore controlată de Schwartzenberg – în care societatea L C Ltd (unicul asociat al societăţii Shapir Structures SRL) transferă din Cipru sumele de 109.835 euro la data de 28.07.2011 şi 173.012 euro la data de 24.08.2011. Din acest cont, Schwartzenberg Emilian transferă la Israel Discount Bank, Sucursala… Netanza, Israel, în contul personal al primarului Mazăre Radu Ştefan suma de 95.000 euro la data de 13.09.2011 şi suma de 40.000 euro în contul fratelui acestuia, Mazăre Alexandru, la aceeaşi dată, precum şi 40.000 euro în contul fratelui acestuia, Mazăre Alexandru, la data de 06.12.2011. Aceste operaţiuni au ca justificare ‘fees’ – onorarii”, explică procurorii.

Aceste informaţii au rezultat din analiza documentelor bancare, a ordinelor de plată şi a extraselor aferente conturilor deţinute de Melici Management Inc., beneficiar real fiind Schwartzenberg Emilian alias Elan, de la banca LGT Bank din Principatul Liechtenstein.

Documentele au fost obţinute într-un alt dosar instrumentat de DNA, însă, în baza comisiei rogatorii cu autorităţile judiciare din Liechtenstein efectuate în prezenta cauză, s-a obţinut acordul de folosire a acestor documente.

Potrivit DNA, între Radu Mazăre şi Morgenstern Avraham au avut loc cinci întâlniri în cursul anului 2011, în timpul cărora cei doi au discutat despre problemele apărute în derularea proiectului de locuinţe.

Prima întâlnire a avut loc la data de 19.07.2011 la sediul Primăriei, când primarul Mazăre face presiuni pentru emiterea unei autorizaţii de construire necesară societăţii Shapir Structures SRL. A doua întâlnire a fost în data de 18.10.2011, în mediu privat, când sunt discutate probleme legate de încheierea contractului de achiziţie. A treia, cea mai importantă, în data de 02.11.2011, într-un restaurant din Bucureşti, când Morgenstern Avraham îi solicită creşterea valorii contractului de achiziţie, lucru cu care Mazăre este de acord. Ultimele două întâlniri se desfăşoară în data de 13.12.2011, prima în Constanţa, în mediu privat, unde Mazăre face presiuni pentru încheierea a şapte subcontracte între Shapir şi subcontractanţii săi, fără de care nu ar fi putut fi încheiat contractul principal de achiziţie publică, precum şi o a doua întâlnire în cursul serii, tot în Constanţa.

Procurorii mai arată că, pe măsură ce proiectul de construire a locuinţelor avansează, Morgenstern Avraham îi remite lui Mazăre cei 175.000 de euro în tranşe, prin intermediul lui Elan Schwartzenberg. Acesta din urmă a făcut ultima plată la data de 06.12.2011, în valoare de 40.000 de euro, în contul personal deschis la Israel de fratele primarului, Alexandru Mazăre.