Dobânzile la creditele pentru locuinţe sunt de peste două ori mai mari în România, decât în Bulgaria. Ţara noastră e la acelaşi nivel cu Cehia şi Ungaria

În ciuda crizei care a început să se prefigureze, Bulgaria are o rată a dobânzilor printre cele mai scăzute din Europa, de doua sau chiar trei ori mai mici decât a statelor din jur.

29 iul. 2022, 09:01
Dobânzile la creditele pentru locuinţe sunt de peste două ori mai mari în România, decât în Bulgaria. Ţara noastră e la acelaşi nivel cu Cehia şi Ungaria

„Deocamdată, Bulgaria rămâne o insulă a dobânzilor scăzute în comparație cu țările din jurul nostru.unde sunt deja în creștere. La noi dobânzile la creditele pentru locuințe sunt între 2.2-2.5% – niveluri istoric scăzute. În timp ce în România, de exemplu, au trecut deja 6%. De asemenea, sunt peste 6% în Ungaria și Cehia, iar în Polonia sunt peste 8% În SUA, în doar un an, dobânzile ipotecare au generat o creștere serioasă și de la 3,5% sunt acum 6,5%. Această tendință începe în toată lumea, pentru toate tipurile de împrumuturi”, a comentat expertul în credite Tihomir Toshev.

„La creditele vechi, cresterea va începe sa se simta într-un an, pentru ca mai intai bancile trebuie sa ridice dobanzile la depozite. Veti vedea ca vor fi bănci care nu vor ridica dobânzile la credite anul acesta. Unii vor astepta pentru a vedea mai întâi ce politică vor întreprinde alții”, a mai spus Toshev, citat de segabg.com.

Citeşte şi Guvernul a stabilit cum se face amânarea ratelor la bănci. Procedura este mai complicată pentru creditele Prima Casă

Dacă dobânda crește cu jumătate de punct procentual, înseamnă că ratele lunare vor crește cu 10-20 de leva. Adică jumătate de punct procentual nu este un lucru îngrozitor”, a mai completat acesta.

„Dacă rata dobânzii la creditele ipotecare ajuge de la 2,5% la 5%, asta înseamnă că pentru nivelurile medii ale creditelor retrase, rata lunară va crește cu aproximativ 130 de leva. Acest lucru este deja mai tangibil și pentru persoanele cu venituri mai mici va fi o problemă, pentru că vedem că inflația continuă să fie ridicată. Cu toții sperăm că un număr mare de angajatori vor crește salariile și asta va compensa oarecum inflația – unii angajatori au făcut-o deja”, a mai afirmat expertul bulgar.

Citeşte şi Credite garantate de stat pentru fermieri. Petre Daea lansează programul „De trei ori subvenţia”