Dobânzile la depozitele şi la creditele în lei ar putea să scadă anul viitor

Preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, Radu Gheţea, se aşteaptă ca anul viitor să scadă dobânzile la depozitele şi creditele în lei. El a menţionat că în această perioadă unele bănci au redus ratele, iar altele merg pe niveluri mai înalte.

RomaniaTV.net
21 dec. 2011, 06:39
Dobânzile la depozitele şi la creditele în lei ar putea să scadă anul viitor

Gheţea a afirmat că este normal să existe un anumit interes pentru depozitele locale în contextul actualei conjuncturi internaţionale şi în condiţiile în care unele bănci europene au menţionat „mai direct, mai indirect” că subsidiarele lor vor trebui să se descurce cu resursele locale.

„Eu cred că pentru anul 2012 vom asista la o reducere a dobânzilor la depozite, şi pe acest fond, şi o reducere a dobânzilor la creditare”, a spus Gheţea.

Reprezentantul ARB a adăugat că, în opinia sa, şi BNR „va face nişte paşi” în ceea ce priveşte dobânda de politică monetară şi mai ales în privinţa nivelului rezervelor minime obligatorii.

Gheţea a precizat că se referă la scăderea dobânzilor în lei, nu în valută.

„Au apărut deja primele semne ale unor dobânzi le lei, la creditare, foarte joase, apropiate de dobâzile care se practică la euro”, a spus preşedintele ARB.

El a adăugat că, în condiţiile noului regulament de creditare a persoanelor fizice, este important să existe dobânzi mai mici, pentru a putea fi acordate credite „cât de cât vizibile”.