Doborârea avionului ucrainean de la Teheran, din ianuarie, consecinţa unei erori umane

Doborârea avionului civil ucrainean Boeing 737-800 de către Iran în ianuarie s-a datorat unei erori umane, şi nu vreunui ordin dat de o autoritate militară iraniană, a declarat procurorul militar al provinciei Teheran, Gholam Abbas Torki, informează Reuters.

RomaniaTV.net
29 iun. 2020, 14:31
Doborârea avionului ucrainean de la Teheran, din ianuarie, consecinţa unei erori umane

Ancheta arată că nu există indicii conform cărora doborârea avionului, care a dus la moartea tuturor celor 176 de persoane de la bord, ar fi fost conecinţa vreunui atac cibernetic asupra sistemelor iraniene de apărare antiaeriană, a spus Torki, care a adăugat că trei persoane sunt arestate în acest dosar.

Citeşte şi Imagini cu avionul doborât în Iran. Aeronava a fost lovită de două rachete

Aeronava, care efectua o cursă între Teheran şi Kiev, a fost doborâtă la scurt timp după decolare de apărarea antiaeriană iraniană. Aceasta era în stare de alertă în aşteptarea unui posibil atac american în urma lansării de către Iran a unor rachete asupra bazelor americane din Irak ca represalii pentru uciderea generalului iranian Qassem Soleimani de către aviaţia militară americană la Bagdad. Autorităţile iraniene au descris doborârea avionului drept o greşeală tragică.

Operatorul sistemului antiaerian ar fi trebuit să primească un ordin de la superiori înainte de a lansa cele două rachete, precizează procurorul iranian.

Între prima şi a doua lansare au trecut 26 de secunde, dar din nefericire în tot acest timp operatorul nu a cerut permisiunea pentru a lansa a doua rachetă”, a mai precizat procurorul militar.

Iranul a refuzat să predea Statelor Unite cutiile negre ale aeronavei, acestea urmând să fie decriptate în Franţa.