Doctorul Vlad Ciurea, îndemn la cumpătare: În ce moment al zilei ne recomandă să mâncăm pască și cozonac

De Paște, mesele îmbelșugate sunt o tradiție, însă excesele alimentare pot pune sănătatea în pericol, mai ales după o perioadă îndelungată de post. Medicul neurochirurg Vlad Ciurea atrage atenția asupra acestui aspect și le recomandă românilor cumpătare. El subliniază că pasca și cozonacul ar trebui consumate la momentul potrivit al zilei, pentru a evita șocul alimentar și pentru a menține echilibrul organismului în această perioadă de sărbătoare.
Irina Dumitrescu
20 apr. 2025, 16:48
Doctorul Vlad Ciurea, îndemn la cumpătare: În ce moment al zilei ne recomandă să mâncăm pască și cozonac

Medicul Vlad Ciurea atrage atenția asupra riscurilor la care românii se expun atunci când nu consumă alimente cu moderație.

Meniul tradițional de Paște conține alimente bogate în proteină animală. De asemenea, cozonacul și pasca sunt încărcate cu lipide și carbohidrați.

Vlad Ciurea le recomandă oamenilor să consume cozonacul și pasca înainte de prânz, fie mai târziu, după masa de prânz, însă nu imediat după scriu editorii de la romanialibera.ro.

Citește și: Medicul Andra Balcangiu-Stroescu, despre masa de Paşte: Românul e obişnuit ca de sărbatori să fie la ultra all inclusive

Sărbătoarea Paștelui aduce nu doar momente de bucurie și reuniuni în familie, ci și un adevărat festin culinar care, deși tradițional și îmbietor, poate pune sănătatea noastră în pericol dacă este abordat fără măsură.

Meniul clasic al românilor – bogat în proteină animală, grăsimi și zaharuri – ascunde capcane serioase pentru organism, mai ales după perioada îndelungată de post.

Drobul din organe de miel, plin de acid uric, poate deveni o povară pentru rinichi, în timp ce ouăle, consumate în exces, pot solicita în mod nedorit ficatul deja slăbit.

Cozonacul și pasca, deși deliciile preferate ale mesei, sunt adevărate „bombe” de carbohidrați și lipide care, consumate alături de mesele bogate, pot perturba digestia.

Este crucial să fim atenți la momentul în care alegem să mâncăm și să evităm combinațiile alimentare care pot dăuna sănătății.

Deserturile, de exemplu, ar trebui consumate fie dimineața, fie după-amiaza, dar niciodată imediat după o masă consistentă.

Moderarea, echilibrul și ascultarea semnalelor corpului nostru sunt esențiale pentru a petrece sărbătorile într-un mod sănătos, atât pentru trup, cât și pentru suflet.

La desert, este recomandat să optăm pentru fructe, care sunt o alegere mult mai ușoară pentru organism.

În ceea ce privește alcoolul, medicul Vlad Ciurea avertizează că excesul poate fi dăunător, așa că un pahar sau două de vin sunt suficiente pentru a însoți masa de Paște.

De asemenea, după ce am mâncat bine și am consumat puțin alcool, ar fi indicat să facem și puțină mișcare, pentru a ajuta corpul să digere și să evite disconfortul, așa cum subliniază medicul într-un interviu acordat pentru Romania Liberă.

Medicul Vlad Ciurea le recomandă românilor cumpătarea și măsură în toate faptele, inclusiv în mâncare și băutură.

”Nu o spun eu, o spun textele religioase și filozofii din toate timpurile – de la grecii antici, la sfinții părinți creștini sau la budiști și filozofi din orient. Medicii și psihologii sunt de aceeași părere.

“Cumpătarea creștină” este virtutea prin care credinciosul pune cuvenita măsură în toate faptele vieții sale. Inclusiv în mâncare și băutură”, a mai spus neurochirurgul.

Creierul și corpul resimt imediat excesele alimentare.

O cantitate mare de alimente calorice și băuturi alcoolice pot provoca un dezechilibru în organism.

Numai anul trecut, în duminica de Paște, în București și Ilfov, peste 1.000 de oameni chemat ambulanța din cauza exceselor alimentare.

Citește și: Alimentul care te ajută să scapi de kilogramele în plus. Mihaela Bilic: „Împreună cu Italia și Spania, împărțim podiumul când vine vorba de consum”

 

DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Avertismentul nutriționiștilor privind pufuleții din dieta Mihaelei Rădulescu! „Evitați cât puteți pufuleții cu arome!“
Fanatik.ro
Animalul care merge la export. Carnea lui ajunge într-o țară unde aproape că nu se consumă deloc
Capital.ro
Permisul auto care NU se mai poate schimba. Legea din România o interzice, degeaba depui cerere
Playtech.ro
Meteorologii EaseWeather anunță o vară neobișnuită. Canicula vine mai devreme vara aceasta. Ce temperaturi vor fi în iunie și iulie
DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Adevarul
Codurile secrete de pe TikTok ale principalilor candidați la prezidențiale. Cum sunt manipulați algoritmii prezidențiabililor
wowbiz.ro
Vestea care a șocat internetul! Vedeta a fost găsită moartă înainte de ziua ei. Ce s-a întâmplat cu ea?
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Românul care a dat lovitura cu micii. Rețeta cale l-a îmbogățit
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Destin frânt pe calea ferată! Doi soți din Timiș au murit după ce mașina li s-a oprit pe șine
Cancan.ro
Vești de ULTIMA ORĂ despre Mihai Leu, din spital. A fost detubat și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Retragere imediată! Lovitură totală pentru George Simion. Decizia BEC e finală și definitivă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
A fost ucis de fostul cumnat, pe care l-a ajutat să-și repare casa. Cuprins de aburii alcoolului, agresorul l-a înjunghiat fără milă: „Era în casă jos, plin de sânge”
Importanța mentoratului în lansarea unei cariere cât mai devreme posibil
MediaFlux
Atenție, șoferi! Camerele inteligente din trafic sunt capabile să detecteze dacă vorbești la telefon. Amenda vine direct acasă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Când lecțiile vin de la repetenți: ce ne transmite JD Vance înainte de alegeri