Doi soţi din Dorohoi, găsiţi intoxicaţi cu dioxid de carbon de la mustul fermentat. Medic: „Poate fi fatal”

Un cuplu din Dorohoi, judeţul Botoşani, s-a intoxicat cu dioxid de carbon din cauza mustului fermentat. Medicii au atras atenţia asupra pericolului din timpul fermentării mustului, susţinând că câteva minute de inhalare a dioxidului de carban pot fi fatale.

RomaniaTV.net
08 oct. 2020, 12:13
Doi soţi din Dorohoi, găsiţi intoxicaţi cu dioxid de carbon de la mustul fermentat. Medic: „Poate fi fatal”

Cei doi soți din Dorohoi au cu vârste de 60, respectiv 64 ani și au fost la un pas să-și piardă viața după ce au intrat în beciul unde au pus mustul la fermentat. Conform reprezentantului Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, prima care a intrat în beci a fost femei şi, pentru că nu s-a întors în casă, bărbatul s-a dus să o caute.

Citeşte şi: Masacru la Mihăeşti! Peste 50 de porci, ucişi într-o manieră brutală: „A fost masacru, execuţie în stil mafiot, în faţa unor copii”

Câteva clipe mai târziu, aceștia au fost găsiți în beciul casei și nu răspundeau la strigătele celor din jur. Două echipaje din cadrul ISU Botoşani, printre care şi o ambulanţă SMURD au intervenit la faţa locului pentru a acorda primul ajutor celor doi soţi. În sprijin a intervenit şi o ambulanţă a Serviciului Judeţean de Ambulanţă.

„Cele două persoane au fost scoase imediat din beci, fiind preluate de către echipajele de prim ajutor care, după ce le-au administrat oxigen, le-au transportat la spital pentru îngrijiri medicale de specialitate. În urma cercetărilor efectuate la fața locului s-a stabilit că, cel mai probabil, cei doi s-au intoxicat cu dioxid de carbon. Nu toți oamenii știu despre pericolul din timpul fermentării mustului. Doar câteva minute de inhalare a dioxidului de carbon pot fi fatale”, spun reprezentanții IGSU.

Pentru a evita cazurile de intoxicaţie cu dioxid de carbon, acumulat în spații închise, pe timpul fermentării mustului, ISU Botoșani vă recomandă:

  • nu puneţi mustul la fermentat în spaţii închise;
  • nu intraţi în încăperile în care fierbe vinul, fără a asigura o ventilaţie corespunzătoare;
  • anunţaţi pe cineva că veţi intra într-o astfel de încăpere;
  • verificaţi concentraţia de oxigen din încăperea în care intraţi, prin aprinderea unei lumânări. În cazul în care se va stinge, înseamnă cu nu există suficient oxigen;
  • sunt mai susceptibili de a se intoxica cei cu probleme respiratorii, cardiace, neurologice.
  • nu intraţi în încăperea în care există deja o victimă fără echipament de protecţie pentru că este posibil să vă intoxicaţi şi dumneavoastră;
  • sunaţi la 112 în orice astfel de situaţie.