Doliu în lumea literaturii. A murit un tânăr poet

Este doliu în lumea literaturii. Poetul Adrian Diniş a murit la doar 32 de ani în urma unui accident vascular. Nimeni nu se aştepta la acest lucru, iar prietenii poetului spun că moartea acestuia a fost nemaipomenit de nedreaptă. Ei au postat mesaje pline de durere pe reţelele socializare.

17 iul. 2018, 14:17
Doliu în lumea literaturii. A murit un tânăr poet

Adrian Diniş s-a născut pe 4 iulie 1986, în Bucureşti. A fost absolvent al Universităţii Româno-Americane, secţia de Informatică managerială. A debutat cu volumul „Poezii odioase de dragoste” (Editura Vinea, 2010), publicând în majoritatea revistelor importante din ţară, precum Convorbiri literare, Luceafărul, Tomis, Tribuna, Dacia literară, Mozaicul, Poesis, sau Egophobia.

Prieteni apropiaţi ai lui Adrian Diniş, printre care poeţii Claudiu Komartin, Radu Vancu sau Paul Vinicius, au scris pe Facebook despre ce au însemnat Diniş şi poezia lui.

În postarea sa, Vinicius a scris despre acesta că „era un tânăr poet deosebit de înzestrat, dar, mai ales, extrem de tânăr şi VIU. Şi pe care l-am apreciat de la bun început, fără vreo rezervă. Ştiu, uneori moartea este deosebit de flămândă şi de crudă, însă în cazul lui a fost şi nemaipomenit de nedreaptă”.

Radu Vancu a povestit despre o seară în care cei doi au ieşit, alături de alţi prieteni, în localul Library, seară în care tânărul poet era, ca de obicei, „luminos şi vesel”. „…a vorbit numai despre literatură, mi-a examinat din memorie, dar foarte aplicat, vers cu vers, vechile mele traduceri din Berryman, a râs cât noi toţi la un loc, cu râsul lui atât de bun încât îl făcea să pară delicios de naiv, n-a pomenit nici o secundă de vreo răutate a lumii ăsteia. Pentru el, răutatea zilei pur şi simplu nu exista.” Vancu a mai scris că prin moartea lui Diniş, „răutatea lumii a ales pe cineva cu totul non-aderent la rău. E în asta o formă de înfrângere şi pentru răul însuşi. Lumina aia, în care şi Adrian era atât de evident învăluit, rămâne”.

„Ne vedem pe partea cealaltă” Claudiu Komartin, poet şi fondator al Institutului Blecher, unde Diniş citea adesea, a postat pe contul său o poză cu poetul, citând un vers din acesta: „Tristeţea mea a descoperit lacrimi pe Marte.” „Ne vedem pe partea cealaltă, Adi”, a mai scris Komartin.