Doliu uriaș în Biserica Ortodoxă! Unul dintre cei mai iubiți preoți din România s-a stins la 100 de ani. A avut o relație specială cu Maria Lătăreţu

Preotul militar Nicolae Diaconescu, care a luptat în cel de-al Doilea Război Mondial, a încetat din viață la vârsta de 100 de ani. Regretatul duhovnic este Cetățean de onoare al comunei Bengești-Ciocadia.

18 iul. 2023, 08:57
Doliu uriaș în Biserica Ortodoxă! Unul dintre cei mai iubiți preoți din România s-a stins la 100 de ani. A avut o relație specială cu Maria Lătăreţu

Preot mort la venerabila vârstă de 100 de ani! Nicolae Diaconescu s-a născut în 1922, în satul Bălceștii Gorjului, din comuna Bengești-Ciocadia. A urmat seminarul teologic din Caransebeș, dar și-a întrerupt studiile atunci când România a intrat în război. A fost mobilizat în armată și a participat la luptele din Transilvania, Basarabia și Ucraina. Deși a fost capturat de unguri fiind supus la presiuni de către aceștia pentru a se converti la catolicism, preotul a rămas fidel religiei în care s-a născut. A reușit să evadeze și să se întoarcă în țară, unde a continuat să slujească ca preot militar.

Citeste si Un cunoscut preot îi aduce acuzaţii deosebit de grave ÎPS Irineu al Olteniei: „Mi-a vorbit ca unui gunoi, m-a umilit. Suferă Hristos când vede că Îi destrami obștea și Biserica”

Preot militar mort la 100 de ani. A luptat în cel de-al Doilea Război Mondial

După terminarea războiul, duhovnicul s-a stabilit în satul natal, unde a slujit ca până la pensionare. Părintele Diaconescu a fost un bun povestitor și un iubitor al folclorului românesc. A avut o relație specială cu interpreta Maria Lătărețu, pe care a cunoscut-o din copilărie și pe care a considerat-o o soră: „Am cunoscut-o de mic copil, pentru că ea era foarte populară şi cânta foarte frumos”. Într-un interviu acordat ziarului Adevărul, preotul spunea că a apreciat-o pe „Maria Lătăreţu, pentru că niciodată nu a uitat de locul de baştină şi mereu venea cu plăcere în satul său”.

Întotdeauna când venea în Bălceşti îl vizita şi pe preotul Diaconescu. Ca semn de preţuire, Maria Lătăreţu i-a făcut cadou părintelui Nicolae Diaconescu un rând de veşminte preoţeşti.

În martie 2022, Nicolae Diaconescu a împlinit un secol de viață, ocazie cu care a primit titlul de Cetățean de onoare al comunei, în semn de recunoaștere și apreciere pentru contribuția sa la istoria și cultura locală.

A plecat în veșnicie pe 17 iulie 2023, după o viață plină de încercări și bucurii. A fost înmormântat cu onoruri militare, în prezența familiei, prietenilor și autorităților locale.

Citeste si Un preot din Iași își crește cei nouă copii ca pe vremuri, după valorile tradiționale, şi aşteaptă cu braţele deschise şi alţi moştenitori, dacă va fi voia Domnului