Domeniul în care un angajat câștigă mai mult decât patronul. Salariul poate ajunge la 4000 de euro pe lună

România e pe locul doi, după Bulgaria, în topul celor mai sărace șțări din UE. Totuși, avem câteva domenii în care angajații câștigă câteva mii de euro.

30 sept. 2023, 00:13
Domeniul în care un angajat câștigă mai mult decât patronul. Salariul poate ajunge la 4000 de euro pe lună

Domeniul în care un angajat câștigă mai mult decât patronul. Un român, care e pe punctul de a-și deschide o pizzerie, a vrut să obțină informații despre nivelurile de salarizare din acest domeniu și a postat o întrebare în acest sens pe grupul de Facebook numit „Grupul Antreprenorilor din România”.

„Bună ziua, am nevoie de un sfat din partea celor care sunteți în domeniu. Deschid în curând o pizzerie și doresc să ofer un salariu decent și corect pentru un pizzer care o să lucreze două zile cu două zile libere, de dimineață de la ora 8.00, până seara la 10.00. Ce salariu oferiți dumneavoastră în aceste condiții? Mulțumesc. O zi cu spor vă doresc”, a scris acesta.

Citește și Doi soți au reușit să-și facă nunta cu doar 2.300 de euro. În această sumă a intrat inclusiv luna de miere

La scurt timp, internauții au venit cu reacții, însă nu au fost deloc la nivelul așteptărilor antreprenorului.

„Bă, voi sunteți nebuni? 14 ore pe zi la servici, omul mai face 45 de minute pe drum de acasă că doar nu locuiește în cuptorul de la pizzerie, mai are nevoie de juma de oră să se pregătească înainte să iasă din casă și probabil de o oră după ce ajunge acasă înainte să adoarmă. Deci ăsta îi lasă exact 7 ore pentru somn”, a spus cineva.

A continuat apoi, explicând ce înseamnă, de fapt, o zi de lucru de 12 ore.

„Patronilor cu acest tip de mentalitate le doresc să primească dublu față de ceea ce oferă, în loc de 14 ore ei să aibă parte de 28 de ore. Și eu muncesc, un schimb de 12 ore pe zi, 4 zile și apoi 4 liber. Singura bucurie este atunci când îți iei 4 zile de concediu și te alegi cu 12 zile libere. În rest, cele 4 zile când lucrezi 12 ore nu exiști, iar din cele 4 libere una e să îți revii și alta e să te pregătești de lucru. Și să nu îmi spuneți că la ora 10.00 se pune lacătul pe ușa, ora 22.00 poate deveni foarte ușor ora 24.00 sau 02.00 în unele zile”, a scris internautul.

Pe de altă parte, au existat și persoane care au oferit sfaturi utile și idei concrete. Membrii grupului au dezbătut în detaliu subiectul, au făcut calcule și au adus sugestii, generând astfel discuții și polemici în rândul lor.

Citește și Soluția găsită de un angajator care s-a săturat ca angajații să-și părăsească jobul de pe o zi pe alta, fără preaviz

Au fost și persoane care au venit cu sfaturi utile și idei clare. Membrii grupului au dezbătut în detaliu acest subiect, au făcut calcule și au adus sugestii.

  • „De la 8 la 10 vorbim de 14 ore pe zi x 15 zile lucrate = 210 ore într-o luna. Legea spune că se lucrează 40 ore pe săptămâna x 4 săptămâni = 160 ore…deci avem 50 ore suplimentare. Să luăm salariul mediu pe economie în 2023 de 6800 lei brut / 160 ore = 42.5 RON pt orele legale și (dublu) 85 RON pt cele 50 ore suplimentare vom avea un salariu BRUT de 11.050 RON brut, deci 6.464 RON net”, a scris cineva.
  • „Fix astea sunt salariile la un pizzer bun care știe să își facă treaba. Peste 6.000”, a completat un altul.
  • „Cunosc pe cineva care la un program mai peste normă îi dădea unui bucătar-șef acum un an 7.000 în mână și garsoniera unde să stea. Local cu clientela destul de multă, dar nu de fițe. Se discuta despre ceva zeci de pizza făcute pe zi ca să acopere salariul. Un pizer cu un ajutor și un cuptor decent trebuie să scoată 100 de pizza pe oră, altfel sunt cam pierde vară. Nu înseamnă că în 12 ore fac 1.200. Mă refer că la o ora de vârf trebuie să ducă atât”, a adăugat altcineva.

Domeniul în care un angajat câștigă mai mult decât patronul

Un alt internaut a făcut un calcul detaliat prin care a scos în evidență faptul că câștigă mai mult decât patronul.

„De la 8 la 10 vorbim de 14 ore pe zi x 15 zile lucrate = 210 ore într-o lună. Legea spune că se lucrează 40 de ore pe săptămână x 4 săptămâni = 160 de ore… deci avem 50 de ore suplimentare. Să luăm salariul mediu pe economie în 2023 de 6800 de lei brut / 160 de ore = 42,5 RON pentru orele legale și (dublu) 85 RON pentru cele 50 de ore suplimentare. Vom avea un salariu BRUT de 11.050 RON brut, deci 6.464 RON net.”

Un alt internaut a confirmat această estimare: „Fix acestea sunt salariile pentru un pizzer bun care știe să își facă treaba. Peste 6.000 RON.”