Soluția găsită de un angajator care s-a săturat ca angajații să-și părăsească jobul de pe o zi pe alta, fără preaviz

Tot mai multe domenii de activitate din România se confruntă cu problema lipsei angajaților. Mai mult decât atât, angajatorii încearcă să rezolve și fenomenul demisiilor "peste noapte".

28 sept. 2023, 20:40
Soluția găsită de un angajator care s-a săturat ca angajații să-și părăsească jobul de pe o zi pe alta, fără preaviz

Un angajator român, disperat că unii angajați își dau demisia peste noapte, fără să mai stea în preaviz, a încercat să găsească o soluție.

Citește și Vești bune pentru șoferi! Guvernul pregătește o nouă măsură pentru prețul polițelor RCA. ”Se caută și o soluție pe termen lung”

Bărbatul a povestit că angajații au renunțat pur și simplu la job, cu toate că aveau contract de muncă. El s-a plâns că nu e normal ca angajatorii să fie trași la răspundere când nu respectă Codul Muncii.

Soluția găsită de un angajator care s-a săturat ca angajații să-și părăsească jobul de pe o zi pe alta, fără preaviz

„Am nevoie de câteva sfaturi. Mă confrunt cu angajați neserioși. Din păcate, prin prisma domeniului de activitate (magazin alimentar) nu am parte de angajați cu studii sau măcar cu simțul responsabilității (vânzătoare). Le angajez cu carte de muncă din prima zi, le citesc contractul de muncă rând cu rând, le respect toate drepturile (8h pe zi, pauză de masă, concediu de odihnă respectat, salariu mereu la timp, libere legale și absolut tot ce zice Codul Muncii).

Când își dau demisia, 1 din 10 angajați înțeleg ce e ăla un preaviz. Deși în contractul de muncă scrie negru pe alb că sunt obligați să stea 20 de zile în preaviz, să am timp să caut alt angajat, nu îi interesează absolut deloc. Zic inițial ok, apoi mai vin 2-3 zile, apoi încep să invoce tot felul de minciuni.

Am citit codul muncii de zeci de ori. Nu e stipulat absolut nicăieri CE SE ÎNTÂMPLĂ când ANGAJATUL NU RESPECTĂ CONTRACTUL DE MUNCĂ. Numai noi angajatorii trebuie să respectăm codul muncii și contractul? Chiar nu le pot depune plângere nicăieri? Singură soluție este să îi acționez în judecată?”, întreabă acesta pe un grup de Facebook.

Angajatorul a primit o serie de recomandări din partea unor specialiști în HR:

„O să încerc să fiu scurtă și la obiect. Sunt specialist HR și văd asta în fiecare zi cu clienți cu care lucrez.

1. Am văzut că repetați obsesiv că nu va deranjează că pleacă, ci faptul că nu stau în preaviz – ați calculat vreodată cât va costă înlocuirea unui angajat, cât va costă acele hard skills și soft skills pe care le pierdeți? Când veți vedea costurile s-ar putea să înceapă să va deranjeze că pleacă indiferent că e cu preaviz sau fără.

2. Că să știm cum să-i facem să rămână în firma trebuie să știm ce i-ar determina să plece. Cât de des ați făcut interviuri de ședere și interviuri la plecare din firma și să țineți o evidență a motivelor. Veți fi surprinsă garantat.

3. Pentru mine e un mare paradox, firmele se plâng că nu găsesc oameni și oamenii mi se plâng că nu găsesc firme

4. Colaborați cu un specialist HR? Bănuiesc că “face contabila tot”

5. Ce fel de training, cum și cu cine îl face noul angajat? Care este procesul de Onboarding? Foarte mulți angajați pleacă din acest motiv.

6. Cât de flexibil/a sunteți? E un cuvânt care ne guvernează de câțiva ani încoace și pe care antreprenorii încă nu vor să-l înțeleagă.

7. Ce fel de beneficii oferiți?

8. Ce propunere de valoare le faceți dvs angajaților? Cu ce sunteți diferiți față de concurență dvs?

9. Ce fel de employer branding aveți? Ați făcut un avatar al candidatului ideal? Sau pur și simplu îi căutați și angajați de oriune și oricum?

10. Un angajat care nu respectă preavizul poate fi pontat nemotivat și puteți începe o cercetare disciplinară și să încheiați contractul de muncă cu art 61 lit a. Asta nu face decât să va consume timp, pentru că el oricum nu mai vine, însă dacă doriți puteți să faceți

11. În nici un survey pe care l-am făcut cu privire la satisfacția angajaților nu a reieșit că banii sunt pe primul loc că motiv al plecării. De cele mai multe ori primele sunt: șeful, atmosfera, flexibilitatea, condițiile de muncă”.

Citește și Doi soți au reușit să-și facă nunta cu doar 2.300 de euro. În această sumă a intrat inclusiv luna de miere


Calendar 2024
Calendar 2024