Dominique Strauss-Kahn a înfiinţat un FOND de INVESTIŢII SPECULATIV

La trei ani după scandalul de la hotelul Sofitel din New York, fostul director al FMI, Dominique Strauss-Kahn, a lansat discret, dar cu ambiţie, un fond de investiţii în care îşi pune în valoare reputaţia de economist, transmite duminică AFP, citată de Agerpres.

RomaniaTV.net
06 apr. 2014, 13:54
Dominique Strauss-Kahn a înfiinţat un FOND de INVESTIŢII SPECULATIV

Dominique Strauss-Kahn, fostul director al Fondului Monetar Internaţiuonal, se află în prezent în fruntea unui fond de investiţii speculativ. Este o cotitură majoră pentru fostul ministru francez, silit să demisioneze de la conducerea FMI în 2011. El se îndepărtează astfel şi mai mult de o revenire în politică, deşi un recent sondaj, nepublicat, îl plasa în fruntea personalităţilor politice care „ar putea face lucruri mai bune decât Francois Hollande”.

Schimbarea în viaţa lui DSK, doctor în economie, fost ministru socialist al Economiei şi fost director general al FMI, a început acum câteva luni. În luna septembrie, grupul Anatevka, bancă de afaceri puţin cunoscută şi înregistrată în Luxemburg, anunţa numirea lui DSK la conducere, precum şi schimbarea numelui instituţiei financiare în LSK (Leyne, Strauss-Kahn and Partners).

Prezentă pe piaţa operaţiunilor financiare şi a brokerajului, societatea şi-a diversificat activitatea, lansând în acest an un fond speculativ (hedge fund). Obiectivul LSK este constituirea unui fond de 2 miliarde de dolari, strânşi din toată lumea şi în primul rând de la investitori din ţările emergente.

„DSK este foarte implicat, el este dirijorul”, a declarat AFP asociatul său, Thierry Leyne, precizând că fondul are o strategie mondială ce ar putea „interesa orice ţară şi orice activ”, potrivit Agerpres.

DSK nu are competenţe de investitor

Lansarea acestui fond ridică totuşi unele semne de întrebare, începând cu competenţele de investitor ale lui DSK. Chiar dacă are o lungă experienţă a pieţelor, fie şi numai pentru faptul că a fost directorul general al FMI -, DSK „nu a avut niciodată experienţă în domeniul administrării fondurilor speculative”, arată Christopher Dembik, analist financiar la Saxo Bank. În plus, „evoluţia lui DSK poate părea surprinzătoare dacă se ţine seama de trecutul său socialist, de centru stânga, cu atât mai mult cu cât fondurile speculative au o imagine negativă, deşi reglementarea lor este tot mai strictă”, apreciază el.

Thierry Leyne este încrezător în capacităţile fostului om politic. „DSK poate realiza o strategie pe termen lung, identificând marile tendinţe, dar şi reacţiona în timp real la evenimentele care pot apărea”, afirmă partenerul fostului director al FMI.

Trebuie doar ca LSK să obţină repede rezultate pentru că lumea fondurilor speculative este extrem de competitivă şi orice contraperformanţă s-ar putea dovedi dezastruoasă.

Un alt semn de întrebare vizează mărimea fondului şi obiectivul său de 2 miliarde de dolari. O publicaţie de specialitate nu a descoperit niciun fond speculativ european care să fi început cu 2 miliarde de dolari de la criza financiară din 2008. ‘Este un proiect extrem de ambiţios’, recunoaşte Leyne. ‘DSK are fără îndoială o reţea bună. Anunţul lansării fondului nu ar fi fost făcut dacă nu existau câteva angajamente ferme’, arată Dembik.

De la retragerea sa din viaţa politică, în 2011, Dominique Strauss-Kahn a fost consilier al unor guverne ca cele din Serbia şi Sudanul de Sud sau al unor firme, mai ales din Rusia. Necazurile cu justiţia nu par a fi o frână în activităţile sale financiare, care se desfăşoară departe de Franţa şi Statele Unite. Afacerea Sofitel, când a fost acuzat că a violat o cameristă a hotelului, s-a încheiat cu renunţarea la urmărirea penală, iar procedura civilă s-a terminat cu semnarea unui acord amiabil secret. DSK urmează să fie judecat în Franţa în acest an, într-un dosar de proxenetism (la hotelul Carlton din Lille).