Donald Trump anunţă un tratament revoluţionar contra coronavirusului

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, urmează să anunţe duminică seară autorizarea în regim de urgenţă a transfuziei de plasmă sangvină de la persoanele vindecate de COVID-19 la pacienţi spitalizaţi, au indicat duminică mai multe media americane, un tratament deja larg utilizat în SUA, notează AFP.

RomaniaTV.net
23 aug. 2020, 20:14
Donald Trump anunţă un tratament revoluţionar contra coronavirusului

Transfuzia acestei plasme care conţine anticorpi vizează să permită bolnavilor să elimine mai repede coronavirusul şi să limiteze pagubele asupra organismului.

Dacă tratamentul a dat unele rezultate până în prezent, eficienţa sa exactă este încă dezbătută şi prezintă riscul unor efecte secundare şi de transmitere a agenţilor infecţioşi.

„Plasma persoanelor convalescente funcţionează probabil, deşi acest lucru ar trebui confirmat mai întâi de teste clinice, dar nu ca tratament de urgenţă pentru pacienţii grav bolnavi”, a avertizat medicul Len Horovitz, specialist în pneumologie la spitalul Lenox Hill din New York.

Şeful OMS: „Sperăm să punem capăt pandemiei în mai puţin de doi ani” 

În opinia sa, ar fi mult mai eficient dacă ar fi administrată încă de la primele semne ale bolii, ceea ce nu este cazul în prezent.

Într-un mesaj pe Twitter informând duminică după-amiază despre conferinţa de presă a preşedintelui american, purtătoarea de cuvânt a lui Donald Trump, Kayleigh McEnany, a afirmat că şeful statului va anunţa un „avans terapeutic major”.

Agenţia americană pentru Alimente şi Medicamente (FDA) a autorizat deja transfuzia de plasmă de la persoanele vindecate de coronavirus, dar în anumite condiţii, în cadrul testelor clinice sau pentru bolnavii aflaţi într-o situaţie disperată.

Potrivit cotidianului Washington Post, peste 70.000 de pacienţi au primit deja o transfuzie de plasmă recoltată de la persoane convalescente. Solicitată de agenţia France Presse, Casa Albă a evitat un răspuns imediat.