Donald Trump, comparat cu Hitler şi Mussolini

Președintele mexican, Enrique Pena Nieto, și-a intensificat criticile la adresa candidatului republican american pentru Casa Albă Donald Trump - în mai multe interviuri acordate presei locale luni - comparându-i 'retorica stridentă' cu cea utilizată înaintea preluării putere de Adolf Hitler și Benito Mussolini.

08 mart. 2016, 07:26
Donald Trump, comparat cu Hitler şi Mussolini

‘Există episoade în istoria umanității, din nefericire, unde aceste expresii, această retorică stridentă, nu au făcut decât să ducă la scenarii fatidice’, a declarat Enrique Pena Nieto cotidianului Excelsior.

‘Mussolini și Hitler au ajuns la putere într-un mod asemănător: profitând de un context, de o situație economică complicată pe care o cunoștea atunci umanitatea, în urma unei crize economice. Pentru a ajunge la ceea ce ne-a învățat istoria, la o confruntare mondială. Noi nu vrem ca aceasta să se întâmple în niciun loc al globului’, a adăugat el, comentând astfel declarațiile lui Donald Trump împotriva imigranților mexicani și musulmani.

Favoritul la învestitura Partidului Republican pentru alegerile prezidențiale americane din noiembrie a acuzat Mexicul că trimite în SUA persoane ‘care ridică probleme’. Mexicanii ‘aduc cu ei droguri. Ei aduc criminalitate. Sunt violatori’, a spus el.

Miliardarul a promis de mai multe ori, de asemenea, că va dispune construirea unui zid uriaș între SUA și Mexic și că va face Mexicul să plătească pentru el, cu scopul de a pune capăt imigrației ilegale.

Magnatul american în domeniul imobiliar mai ceruse în decembrie să fie interzisă intrarea musulmanilor în SUA. Într-un alt interviu, acordat ziarului El Universal, președintele mexican și-a exprimat dezacordul și față de luările de poziție ale lui Donald Trump, subliniind riscul de a se ajunge la slăbirea relațiilor între cele două țări.

Citeşte şi Angela Merkel o laudă pe Hillary Clinton. Ce reacţie a avut când a fost întrebată de Donald Trump

‘Eu le condamn, evident, și sunt împotriva acestui tip de luări de poziție. Mi se pare că ele deteriorează o relație pe care Mexicul a căutat-o cu SUA, făcută din punți, dialog, apropiere, căutare a soluțiilor pentru probleme comune’, a declarat el.

‘Am impresia că astfel de declarații provin dintr-o necunoaștere a Mexicului și a importantei contribuții a milioane de mexicani care au decis să caute o oportunitate a vieții în altă țară, cum este cazul SUA’, a adăugat el.

Cu toate acestea, președintele mexican a dat asigurări că guvernul său caută să stabilească ‘un dialog constructiv’ cu viitorul președinte al SUA, oricare ar fi acesta.