Donald Trump, gafă amuzantă: armata revoluţionară” a cucerit aeroporturile”, „multe vieţi au fost pierdute. Şi bagaje!”

Preşedintele american Donald Trump a pus pe seama unor probleme cu teleprompterul gafa din discursul său de pe 4 iulie, în care a afirmat că armata continentală "a cucerit aerporturile" în timpul războiului de independenţă, cu peste un secol înainte de zorii aviaţiei, dar remarcile sale au inspirat o explozie de ironii pe social media. 

06 iul. 2019, 05:04
Donald Trump, gafă amuzantă: armata revoluţionară” a cucerit aeroporturile”, „multe vieţi au fost pierdute. Şi bagaje!”

„Bătălia pentru bagaje (1776). Multe vieţi au fost pierdute. Şi bagaje”, a postat pe Twitter un utilizator cu numele @King_Of_Shade, alături de o imagine cu George Washington traversând Delaware… într-un aeroport.

„Armata continentală a obţinut o victorie amară la Valley Forge, a găsit gloria traversând apele Delaware şi a obţinut victoria de la Cornwallis la Yorktown”, a spus Trump în discursul său, referindu-se la predarea generalului britanic Charles Cornwallis în urma bătăliei de la Yorktown. Armata noastră „a distrus fortificaţiile, a cucerit aeroporturile, a făcut tot ce trebuia să facă”, a mai spus el, potrivit Agerpres.

Fraţii Wright nu au reuşit primul lor zbor încununat de succes până în 1903, notează dpa. Aceasta nu a fost însă singura confuzie de ordin istoric din discursul lui Trump. Ascultători perspicace au mai remarcat şi că lupta de Fort McHenry s-a purtat în 1812, nu în timpul revoluţiei americane, care avusese loc cu câteva decenii mai devreme.

Citeşte şi Donald Trump emite un ordin executiv pentru ieftinirea medicamentelor

Vineri, Trump a pus greşelile pe teama unor probleme cu teleprompterul şi dificultăţilor provocate de ploaie.
„Teleprompterul nu a mai funcţionat şi de fapt era greu oricum să te uiţi la el pentru că ploaia era foarte puternică; dar în pofida ploii a fost o seară fantastică”, le-a spus Trump reporterilor după aceea, potrivit revistei Time, informează Agerpres.

Trump are o relaţie problematică cu teleprompterele. Deşi acum le foloseşte în mod curent, el obişnuia să-l ridiculizeze pe preşedintele Barack Obama pentru că se baza atât de mult pe ele. El îl numea pe Obama „tipul cu teleprompterul” şi spunea că alegătorii nu-şi doresc un preşedinte cu scenariul scris.

Nu este pentru prima dată când Trump dă greş cu referinţele istorice. El s-a referit la Frederick Douglass în timpul unei luni dedicate istoriei populaţiei de culoare din 2017 ca şi cum ar fi fost încă în viaţă, deşi el murise în 1895, potrivit Agerpres.

Într-o altă ocazie, el a spus că preşedintele Andrew Jackson era supărat „din cauza a ceea ce se întâmpla” cu Războiul Civil, deşi el a murit cu 16 ani înainte de începerea războiului.