Donald Trump, reacţia care înfurie Israelul. E dispus să vândă avioane de luptă F-35 Emiratelor Arabe Unite

Publicat: Marţi, 15 Septembrie 2020 16:55 // Actualizat: Marţi, 15 Septembrie 2020 16:55 // Sursa: romaniatv.net

Preşedintele american Donald Trump a declarat marţi că nu ar avea nicio problemă să vândă avioane de vânătoare F-35 Emiratelor Arabe Unite (EAU), în pofida opoziţiei Israelului, într-un moment când cele două ţări din Orientul Mijlociu urmează să semneze un acord de normalizare a relaţiilor dintre ele la Casa Albă.

"Personal, nu aş avea nicio problemă cu aceasta, nu aş avea nicio problemă să le vând F-35", a spus preşedintele SUA la canalul de televiziune Fox New cu trei ore înainte de ceremonia semnării, evidenţiind 'numeroase locuri de muncă' pe care le-ar crea un astfel de contract de partea americană.

Israelul şi Emiratele au anunţat la 13 august încheierea, sub egida SUA, a unui acord istoric care face din monarhia petrolieră din Golf a treia ţară arabă ce recunoaşte statul israelian, după Egipt şi Iordania. Bahreinul a decis săptămâna trecută să procedeze în mod similar.

Dar un prim impas între părţile acestui acord a apărut în jurul avioanelor de luptă stealth (invizibile pe radar) pe care EAU vor să le cumpere de multă vreme. Misterul persistă dacă Washingtonul s-a angajat să le vândă.

Citeşte şi Donald Trump stârneşte din nou controverse cu privire la încălzirea globală: "În cele din urmă vremea se va răci"

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a spus că se opune acestei vânzări pentru a menţine superioritatea militară a ţării sale în regiune. Or, SUA s-au angajat să nu pună la îndoială această superioritate militară calitativă, un obiectiv înscris de acum şi în legislaţia americană.

"Este ceva despre care discutăm, este în fază de consultare", a afirmat săptămâna trecută Jared Kushner, consilier şi ginere al preşedintelui american, referitor la avioanele multirol de generaţia a cincea.

El a asigurat că guvernul american va respecta legea privind superioritatea militară israeliană. 'Dar Emiratele Arabe Unite sunt o mare armată parteneră a Americii', a remarcat Kushner. EAU 'se află la frontiera cu Iranul şi se confruntă cu ameninţări reale', a subliniat el, asigurând că o livrare a F-35 se discută 'foarte serios' la Washington.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
Donald Trump Emiratele Arabe Unite F-35 vanzare arme
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8750
RON
26 Sep
noapte 18 °
zi 29 °
Ultimele joburi adaugate
24 H