Donald Trump speră ca toate trupele americane din Afganistan şi Irak să fie repatriate până în luna mai

Consilierul pentru securitate naţională a Casei Albe, Robert O’Brien, a declarat marţi că preşedintele Trump speră ca toate trupele americane să se întoarcă acasă din Afganistan şi Irak până în luna mai, transmite Reuters.

RomaniaTV.net
17 nov. 2020, 23:02
Donald Trump speră ca toate trupele americane din Afganistan şi Irak să fie repatriate până în luna mai

Donald Trump speră ca viitoarea administraţie a SUA să repatrieze toate trupele americane din teatrele de operaţiuni din Irak şi Afganistan, a declarat marţi consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, Robert O’Brien.

”Preşedintele speră că până în luna mai aceştia se vor întoarce acasă în siguranţă şi în totalitate”, a spus O’Brien, conform News.ro.

Pentagonul a anunţat că preşedintele Donald Trump va reduce drastic prezenţa forţelor americane în Afganistan, de la 4.500 la 2.500 de soldaţi, înainte de a pleca din funcţie, renunţând la retragerea completă până la Crăciun, despre care vorbise anterior.

Pentagonul a anunţat şi o retragere modestă din Irak, unde numărul soldaţilor va fi redus de la 3.000 la 2.500.

Donald Trump este contrazis de secretarul general al NATO

„Afganistanul riscă să redevină o bază pentru teroriştii internaţionali care planifică şi organizează atacuri în ţările noastre, iar Statul Islamic ar putea reconstrui în Afganistan califatul terorii pe care l-a pierdut în Siria şi Iran”, a reacţionat Stoltenberg, ca răspuns la dorinţa preşedintelui în exerciţiu al SUA, Donald Trump, de a accelera retragerea militarilor americani desfăşuraţi în Afganistan.

Şeful NATO a mai formulat această atenţionare şi în timpul reuniunii miniştrilor Apărării de la sfârşitul lunii octombrie, iar argumentele sale au fost reluate luni de şeful majorităţii republicane din Senat, Mitch McConnell, într-o atenţionare către Trump.

„NATO s-a dus în Afganistan după un atac asupra SUA pentru a se asigura că această ţară nu va mai fi niciodată un refugiu pentru teroriştii internaţionali. Sute de mii de soldaţi din Europa şi din alte părţi s-au alăturat trupelor americane în Afganistan, iar peste 1.000 dintre ai eu plătit cu viaţa”, a reamintit Stoltenberg.

„Avem în prezent mai puţin de 12.000 de soldaţi ai NATO în Afganistan, iar mai mult de jumătate dintre ei sunt din forţe non-americane. Chiar şi cu noile reduceri ale SUA, NATO îşi va continua misiunea de instruire, de consiliere şi de asistenţă pentru forţele de securitate afgane şi s-a angajat să le finanţeze până în 2024”, a precizat el.

Citeşte şi: Un consilier al lui Trump pare să recunoască victoria lui Biden în alegerile prezidenţiale