Donald Trump sugerează că SUA pregăteşte un ATAC asupra Siriei: „Rusia, pregătește-te, vor veni rachete!”. Reacţia Damascului

Președintele american, Donald Trump, a avertizat, miercuri, Rusia că Statele Unite vor ataca Siria, din cauza unui presupus atac chimic atribuit Administraţiei Bashar al-Assad. Informaţia apare într-un mesaj postat pe Twitter de către președintele Donald Trump, ca reacţie la declaraţia ambasadorului rus în Libia că orice rachetă ar fi lansată către Siria va fi doborâtă. 

RomaniaTV.net
11 apr. 2018, 11:40
Donald Trump sugerează că SUA pregăteşte un ATAC asupra Siriei: „Rusia, pregătește-te, vor veni rachete!”. Reacţia Damascului

„Rusia a promis că va doborî toate rachetele lansate spre Siria. Rusia, pregăteşte-te, pentru că rachetele vor veni, frumoase, noi şi inteligente! Nu ar trebui să fiţi parteneri cu un Animal care îşi omoară poporul cu gaz şi se bucură de asta!”, a transmis miercuri Donald Trump, într-un mesaj postat pe contul de Twitter.

„Regimul sirian face lucruri pe care nimeni nu le considera posibile, în pofida investigaţiei corupte şi nesfârşite efectuate de Rusia, care consumă mult timp şi atenţie (…)”, a afirmat anterior Donald Trump.

„Relaţiile noastre cu Rusia sunt în acest moment în situaţia cea mai rea de până acum, inclusiv comparativ cu Războiul Rece. Nu există motive pentru această situaţie. Rusia are nevoie să o ajutăm economic, un lucru pe care l-am face uşor, şi avem nevoie să coopereze toate naţiunile. Să oprim cursa înarmării?”, a continuat preşedintele SUA.

Reacţia lui Donald Trump vine ca urmare a declaraţiei ambasadorului rus în Liban, Aleksandr Zazipin, care a declarat că orice rachetă lansată de SUA către Siria va fi doborât, iar bazele de lansare vor fi atacate.

„Dacă va avea loc un atac al americanilor atunci rachetele vor fi doborâte şi chiar şi locurile de unde au fost lansate”, a declarat pentru al-Manar TV, post de televiziune afiliat Hezbollah.

MAE rus îi dă replica lui Trump: „Rachetele inteligente” trebuie să vizeze teroriştii, nu guvernul legitim

„Rachetele inteligente” trebuie să zboare în direcţia teroriştilor, nu a guvernului legitim, a replicat miercuri purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Federaţiei Ruse, Maria Zaharova, ca răspuns la avertismentul lansat pe Twitter de preşedintele american, Donald Trump, că Rusia ar trebui să se pregătească să doboare rachetele lansate asupra Siriei, informează TASS şi Reuters.

„Rachetele inteligente trebuie să zboare în direcţia teroriştilor, nu a guvernului legitim, care de câţiva ani luptă împotriva terorismului internaţional pe teritoriul său”, a notat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse pe pagina sa de Facebook.

De asemenea, ea a atenţionat că un atac cu rachete din partea SUA asupra Siriei ar putea distruge dovezile din incidentul legat de „aşa-zisa utilizare de arme chimice în Ghouta de Est”. „Dar inspectorii din partea Organizaţiei pentru Interzicerea de Arme Chimice (OIAC) au fost preveniţi că acum rachetele inteligente vor distruge toate dovezile utilizării de arme chimice la sol? Sau întregul scenariu constă tocmai în a şterge rapid urmele provocării cu lovituri de rachete inteligente, astfel ca inspectorii internaţionali să nu mai aibă ce găsi ca dovezi?”, a mai notat Zaharova.

Regimul Bashar al-Assad susţine că SUA se folosesc de pretexte pentru a ataca Siria

Regimul Bashar al-Assad a criticat, miercuri, ameninţările lansate de SUA, pe care le-a catalogat drept „nesăbuite”, precizând că acestea pun în pericol pacea internaţioanlă, potrivit Mediafax.

Prin intermediul unui comunicat emis de către Ministerul sirian de Externe, Damascul a acuzat Washingtonul că se foloseşte de atacul chimic pentru a avea un pretext de a ataca Siria.

„Nu suntem surprinşi de această escaladare nesăbuită din partea unui regim precum cel din Statele Unite, care continuă să sponsorizeze terorismul din Siria”, se arată în comunicatul Ministerului de Externe de la Damasc.

De asemenea, Damascul susţine că recentele ameninţări lansate de către preşedintele american Donald Trump nu sunt întemeiate pe principii şi pe valori şi scot în evidenţă „lipsa de înţelepciune şi de logică” a Administraţiei de la Washington.

„Pretextul atacului chimic a devenit bine cunoscut pentru toată lumea şi reprezintă o scuză pentru a ataca Siria. Dacă aceste ameninţări ale SUA şi ale aliaţilor săi au ca scop oprirea Damascului din lupta împotriva terorismului, atunci ele sunt simple iluzii. Statul sirian va continua să lupte împotriva terorismului indiferent de reacţiile provocate”, a transmis Ministerul sirian de Externe.

SUA, Marea Britanie şi Franţa continuă pregătirile pentru acţiuni militare având ca scop sancţionarea regimului lui Assad, despre care cele trei puteri spun că este responsabil pentru cel mai recent atac chimic asupra suburbiei Douma din Siria, care s-a soldat cu peste 45 de morţi.

Administraţia Bashar al-Assad şi Rusia au negat orice implicare în atacul chimic de la periferia Damascului, sugerând că incidentul ar putea fi folosit ca pretext pentru o intervenţie militară.