Dosar penal pentru tânăra din Vaslui care a plecat la mare cu prietenii fără să aştepte rezultatul testului COVID

Oamenii legii din Vaslui au deschis dosar penal in rem în cazul adolescentei care a plecat la mare fără să aştepte rezultatul testului pentu coronavirus. De asemenea, anchetatorii verifică dacă tatăl fetei, ambulanţier, a luat permisiune de la DSP pentru a pleca cu ambulanţa după aceasta, fiind contact direct al acesteia.

RomaniaTV.net
10 aug. 2020, 06:20
Dosar penal pentru tânăra din Vaslui care a plecat la mare cu prietenii fără să aştepte rezultatul testului COVID

Poliţiştii din Vaslui au deschis doar penal in rem după ce un ambulanţier de la SAJ a plecat cu o autospecială la Costineşti, pentru a-şi aduca acasa copilul infectat cu coronavirus. De asemenea, la SAJ Vasluie ste în curs şi o anchetă disciplinară.

Citeşte şi: Tatăl unei fete din grupul de tineri ajuns focar de COVID-19 la mare: „O mascaradă. N-o las la spital, o tratez acasă cu paracetamol”

„S-a deschis un dosar de cercetare penală sub aspectul săvârşirii infracţiunii de zădărnicire a combaterii bolilor. Dosarul este in rem, se fac cercetări sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Vaslui”, a spus purtătorul de cuvânt al Poliției Vaslui, Bogdan Gheorghiţă.

Instituţia a fost vizitată, duminică, de Ministrul Sănătăţii care a vrut să verifice personal situaţia. Nelu Tătaru a anunţat că va trimite săptămâna viitoare la SAJ Vaslui Corpul de Control.

Fata ambulanţierului a participat la o petrecere de majorat în Vaslui alături de alţi zeci de tineri. După petrecere, mai mulţi tineri au prezentat semne de răceala şi au mers la spital. Printre aceştia şi fata ambulanţierului, care a fost testată pentru COVID, însă nu a aşteptat rezultatul testului şi a plecat la mare împreună cu alţi 29 de prieteni cu care participase la majorat, să continue petrecerea.

Citeşte şi: Zece din cei 30 de adolescenţi din Vaslui găsiţi pe litoral au fost testaţi pozitiv pentru coronavirus

Tinerii s-au cazat în Costineşti. Pe 3 august a sosit rezultatul pozitiv al testului pentru coronavirus, iar în aceeaşi zi, tatăl fetei, ambulanţier la SAJ Vaslui, a plecat spre litoral cu o ambulanţă pentru a-şi aduce fata acasă, deși era contact al fetei, iar legea spune că ar fi trebuit carantinat la domiciliu, împreună cu ceilalţi contacţi direcţi din familie.

Cât despre legalitatea folosirii ambulanţei, angajații Serviciului de Ambulanţă pot solicita un transport gratuit pentru un membru al familiei, numai că în acest caz este vorba despre o situaţie specială, cu risc epidemiologic.

Contactată de Mediafax, conducerea SAJ Vaslui nu a răspuns la telefon pentru a explica de ce acest transport a fost făcut fără echipaj medical de specialitate şi în ce condiţii a autorizat acest drum. Imediat după vestea că tânăra este infectată, ceilalţi tineri au fost aduşi înapoi de la mare cu un microbuz special ISU, în două serii. La spitalul din Bârlad, 10 dintre ei au aflat că au COVID-19 şi au rămas internaţi pentru îngrijiri. Ceilalţi au rămas izolaţi la domiciliu.

Citeşte şi: Alertă pe litoralul românesc. Mai multe ambulanţe au fost trimise la Costineşti pentru a prelua un grup de suspecţi COVID

Autorităţile din Vaslui trebuie să lămurească dacă tatăl fetei a primit permisiunea DSP pentru a merge să-şi ia fata, în condiţiile în care era contact al acesteia, dar şi cum a fost posibil ca fata să ajungă direct acasă, fără să fie evaluată medical la spital, la fel ca prietenii ei.