DOSARE PENALE pentru fraude la ALEGERI LOCALE 2020. Bărbat reţinut pentru coruperea alegătorilor în Ilfov

Un bărbat a fost reţinut pentru 24 de ore, duminică, pentru săvârşirea infracţiunii de corupere a alegătorilor, potrivit unor surse citate de România TV.

RomaniaTV.net
27 sept. 2020, 09:12
DOSARE PENALE pentru fraude la ALEGERI LOCALE 2020. Bărbat reţinut pentru coruperea alegătorilor în Ilfov

În urma unui denunț formulat la Poliția Măgurele, jud. Ilfov, în care se arăta faptul că două persoane au primit sume de câte 200 lei de la o altă persoană, pentru a vota cu un candidat PMP, s-au efectuat verificări în cauză, fiind identificat un bărbat de 36 ani, simpatizant PMP.

În cursul cercetărilor efectuate, bărbatul identificat a fost reținut pentru 24 ore, pentru săvârșirea infracțiunii de corupere a alegătorilor, au declarat sursele România TV

 

Dosar penal după ce un primar din Brăila a transportat alegătorii la vot cu maşin

Reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Brăila au deschis dosar penal pentru delapidare, în urma unei sesizări care anunţa că un primar din judeţ transporta alegătorii la vot cu autoutilitara instituţiei.

„Am fost sesizaţi cu privire la faptul că un primar din judeţ transporta alegătorii la vot cu autoutilitara primăriei. În urma cercetărilor s-a constatat că acesta a folosit vehiculul, fără drept, în interes personal, în cauză fiind întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de delapidare”, potrivit IPJ Brăila.

 

M.A.I – 96 de sesizări referitoare la posibile fapte care au legătură cu procesul electoral

Ministerul Afacerilor Interne a anunţat că, până duminică la ora 12:00, au fost înregistrate 96 de sesizări referitoare la posibile fapte care au legătură cu procesul electoral, iar un sfert dintre ele nu s-au confirmat.

„Toate sesizările sunt verificate cu promptitudine. Până acum, un sfert dintre semnalări nu s-au confirmat, iar 48 sunt în curs de verificare. Au fost constatate 16 fapte contravenţionale pentru care s-au aplicat amenzi în valoare de 8.700 de lei şi 4 avertismente scrise. S-au primit sesizări cu privire la 9 infracţiuni, pentru care sunt cercetate 5 persoane. Cele mai multe sesizări au fost despre continuarea propagandei electorale, turism electoral, fotografierea sau filmarea buletinului de vot de către alegători în timpul exercitării dreptului de vot, coruperea alegătorilor, vot multiplu, sfătuirea alegătorilor la sediul secţiilor de votare sau în perimetrul de 500m să voteze sau să nu voteze un anumit competitor electoral”, a declarat Dajbog.

„În sectorul 5 din Bucureşti, poliţiştii au fost sesizaţi cu privire la faptul că, într-o secţie de votare, se distribuiau mai multe buletine de vot pentru primar general şi primar de sector către anumiţi votanţi. Aspectele sesizate nu se confirmă.

În Ilfov, poliţiştii au aplicat trei sancţiuni contravenţionale în valoare de 3.000 de lei, pentru „comercializarea sau consumul de băuturi alcoolice pe o distanţă de 500 de metri în jurul localului secţiei de votare”.

Într-o secţie de votare din Vadu Lat, judeţul Giurgiu, a fost sesizat faptul că un reprezentant al secţiei de votare sugerează votanţilor cu cine să voteze. În urma cercetărilor, s-a constatat că aspectele sesizate nu se confirmă, apelantul fiind sancţionat contravenţional cu amendă în valoare de 2.000 de lei.

Poliţiştii din Dâmboviţa au fost sesizaţi cu privire la faptul că la o secţie de votare este montată o cameră de supraveghere video. Au fost dispuse măsuri pentru acoperirea obiectivului camerei de supraveghere. De asemenea, având în vedere aspectele sesizate, poliţiştii au întocmit dosar penal pentru comiterea infracţiunii de violare a confidenţialităţii votului.

În judeţul Timiş, reprezentantul unui partid politic a sesizat prin 112 faptul că a primit două buletine de vot pentru funcţia de primar, dintre care unul avea deja aplicată ştampila pe un anumit partid politic. Se efectuează verificări.

La o secţie de votare din localitatea dâmboviţeană Hulubeşti, s-a sesizat faptul că un candidat la funcţia de primar influenţează alegătorii. Şi în acest caz se fac verificări.

În Caraş-Severin, poliţiştii fac cercetări pentru infracţiunea de lovire sau alte violenţe după ce în faţa unei secţii de votare a izbucnit un conflict spontan între două persoane.

În acelaşi judeţ, a fost primită o sesizare referitoare la faptul că la două secţii de votare votanţii intră în cabina de vot cu însoţitor. Au fost identificate mai multe persoane din localitatea respectivă care ar fi însoţit alegători în cabina de vot cu permisiunea preşedintelui secţiei de votare. Se continuă cercetările sub aspectul săvârşirii infracţiunii de coruperea alegătorilor.

La o secţie de votare din Costineşti, procesul electoral a fost suspendat pentru o oră după ce un votant a descoperit o greşeală de tipărire pe buletinele de vot. Procesul de votare a fost ulterior reluat.

Poliţiştii din Năvodari au fost sesizaţi cu privire la faptul că la o secţie de votare unul dintre votanţi ar fi distrus mai multe buletine de vot. În urma cercetărilor s-a stabilit faptul că un bărbat ar fi primit câte un buletin de vot în plus şi, după ce ar fi aplicat ştampila cu menţiunea Votat, ar fi constatat acest lucru, moment în care ar fi rupt cele două buletine de vot în plus. În cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de sustragerea sau distrugerea de înscrisuri.

În localitatea Cungrea din judeţul Olt, un bărbat a votat cu actul de identitate al concubinei, fără ca membrii secţiei de votare să observe acest lucru. După aproximativ 20 de minute a revenit cu propriul act de identitate. Se fac verificări.

La Sighet, Maramureş, structurile de specialitate ale MAI efectuează verificări după ce în presă au apărut informaţii privind cumpărarea de voturi.

De asemenea, au fost înregistrate mai multe sesizări de aşa-zis turism electoral, toate fiind de urgenţă verificate. Vă reamintesc că pentru prevenirea acestor fapte, efectivele MAI organizează filtre rutiere în toată ţară.

Am avut şi un caz medical la o secţie de votare din Bistriţa-Năsăud, unde un bărbat a leşinat şi în cădere a suferit un traumatism cranian. În acest caz a intervenit echipajul de terapie intensiva mobilă SMURD.

De asemenea, în Prahova procesul de votare s-a întrerupt din cauza unor probleme privind alimentarea cu curent electric” , a declarat purtătorul de cuvânt al M.A.I, Monica Dajbog.