Dosarul Băneasa. Dovezile dezinformărilor din rechizitoriul întocmit de DNA. Cum a fentat sistemul procurorul Nicolae Marin

Dezinformările procurorului DNA Nicolae Marin, cel care a întocmit rechizitoriul prin care au fost trimişi în judecată şi condamnaţi rectorul Universtităţii Agronomice Bucureşti şi afaceristul Puiu Popoviciu, continuă şi astăzi.

25 ian. 2021, 14:45
Dosarul Băneasa. Dovezile dezinformărilor din rechizitoriul întocmit de DNA. Cum a fentat sistemul procurorul Nicolae Marin

Dosarul Băneasa.

În momentul de faţă, procurorul Nicolae Marin ocupă funcţia de adjunct al Secţiei pentru Investigarea Infracțiunilor în Justiție. Acesta a susţinut, în mod eronat, că terenul din Băneasa adus de Universitate a fost subevaluat la un dolar pe metrul pătrat. De fapt, lucrurile stau cu totul diferit. Valoarea aportului a fost mai mare decât preţul pieţei la data aceea.

Dovezile dezinformărilor din rechizitoriul DNA

Procurorul DNA Nicolae Marin este cel care a instrumentat Afacerea Băneasa. Aşa cum a scris el în rechizitoriul întocmit în perioada 2000-2004, rectorul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) București, Ioan Niculae Alecu a beneficiat de sprijinul omului de afaceri Puiu Popoviciu, în baza unui contract încheiat cu încălcarea prevederilor legale. Astfel, „a făcut posibilă aducerea unui teren de 224 de hectare, aparținând domeniului public al statului, ca aport în natură la capitalul social al SC Băneasa Investments SA, societate controlată de omul de afaceri”.

„În plus, a fost în mod vădit subevaluat (terenul – n.r.). În momentul constituirii ca aport la capitalul social al SC Băneasa Investments S.A., terenul a fost evaluat la valoarea de 1 USD/mp”, a dezinformat procurorul Marin în rechizitoriul trimis instanței de judecată.

Procurorul a stabilit că prejudiciul adus statului e în valoare de 335.387.260 lei, iar prejudiciul cauzat USAMV București ar fi fost de 619.472.218 lei (reprezintă valoarea terenurilor aportate prin subevaluare la capitalul social al SC Băneasa Investments SA).

În acelaşi timp, terenurile din zona respectivă au fost vândute pe sume situate cu mult sub evaluarea celui din Băneasa.

„Primul aport la capitalul social al SC Băneasa Investments SA, făcut în perioada mai-iunie 2003, a fost de 167,4 hectare teren agricol. Dintre acestea, 100 de hectare erau în procedură de scoatere din circuitul agricol. În consecință, cele 100 de hectare (999.999 mp) au fost evaluate la 20 de dolari metrul pătrat (pe atunci nu exista euro). Întregul teren a fost evaluat astfel la 23,94 milioane de dolari, rezultând o valoare medie de 14,3 dolari/mp (restul suprafeței rămasă teren agricol a fost evaluată la 1,5 dolari/mp). Adică, de 14 ori mai mult decât a comunicat public procurororul DNA Nicolae Marin.

În octombrie 2004, USAMV a făcut cel de-al doilea aport la capitalul social al Băneasa Investments, 53 de hectare, din care 32,5 hectare urmau să fie scoase din circuitul agricol. Și acestea din urmă au fost evaluate la 10,93 dolari/mp – adică de aproape 11 ori mai mult decât a susținut procurorul Marin!

Deși dezinformarea este evidentă, procurorul DNA nu a corectat niciodată informațiile făcute publice. Ca atare, și astăzi toată presa, inclusiv televiziunile, afirmă că terenul din Băneasa a fost subevaluat la un dolar metrul pătrat, citând informațiile oficiale eronate ale DNA.

La solicitarea Universității de Științe Agricole București, mai multe birouri notariale au transmis date despre tranzacții imobiliare ale zonei din aceeași perioadă. Toate tranzacțiile au fost făcute la prețuri sensibil mai mici decât valoarea de 20 dolari/mp la care au fost evaluate terenurile aportate.

Trebuie menționat că la nivelul anului 2003, în zona Băneasa investițiile imobiliare erau inexistente. Abia după construirea mall-ului zona a cunoscut o dezvoltare fulminantă. Ca atare, și prețurile zonei erau cu mult mai mici decât ulterior”, notează cetateanul.net.

Citeşte şi Dosarul Băneasa. Dovezile care arată că judecătorul Ion-Tudoran a inventat probe