Dosarul cu şină nu va fi obligatoriu în instituţiile publice. Ionuţ Stroe: „Şi plata cu cardul va fi posibilă în toate instituţiile publice”

Ionuţ Stroe susţine că instituţiile publice din România nu vor mai solicita contribuabililor dosare cu şină sau orice alte obiecte de papetărie pentru furnizarea unui serviciu public şi vor fi obligate să ofere metode alternative de plată, precum plata cu cardul sau online

05 ian. 2023, 14:30
Dosarul cu şină nu va fi obligatoriu în instituţiile publice. Ionuţ Stroe: „Şi plata cu cardul va fi posibilă în toate instituţiile publice”

Purtătorul de cuvânt al PNL, deputatul Ionuţ Stroe ,afirmă că instituţiile publice din România nu vor mai solicita contribuabililor dosare cu şină sau orice alte obiecte de papetărie pentru furnizarea unui serviciu public şi vor fi obligate să ofere metode alternative de plată, precum plata cu cardul sau online. Legea pentru simplificarea procedurilor administraţiei publice, iniţiată de deputaţi ai PNL, a fost votată de Camera Deputaţilor, ca for decizional şi va intra în vigoare în 180 de zile.

”Instituţiile publice din România nu vor mai solicita contribuabililor dosare cu şină sau orice alte obiecte de papetărie pentru furnizarea unui serviciu public şi vor fi obligate să ofere metode alternative de plată, precum plata cu cardul sau online. Potrivit aceleiaşi noi legi iniţiate de deputaţi ai PNL, cetăţenii nu vor mai fi obligaţi să furnizeze copii legalizate ale actelor, acestea urmând să fie atestate ca fiind conforme de către funcţionar”, afirmă Ionuţ Stroe  pe Facebook. 

Potrivit lui Ionuţ Stroe, ”instituţiile publice vor pune gratuit la dispoziţia cetăţenilor formularele tipizate, atât în format fizic, cât şi electronic şi vor fi obligate să accepte documentele care au fost semnate electronic. Totodată, instituţiile care solicită copii pe hârtie vor achita costurile fotocopierii acestora”.

În plus, comunicarea cu cetăţenii prin mijloace electronice, acolo unde se poate, va înlocui mersul la ghişeu”, mai spune el.

Legea pentru simplificarea procedurilor administraţiei publice, iniţiată de deputaţi ai PNL, a fost votată de Camera Deputaţilor, ca for decizional şi va intra în vigoare în 180 de zile, precizează liberalul.

Românii scapă în sfârșit de dosarul cu șină! Iohannis a promulgat legea care le interzice instituțiilor publice să mai solicite diverse copii după acte

Potrivit legii, instituţiile „nu pot solicita persoanelor fizice sau persoanelor juridice, în vederea soluţionării cererilor pentru furnizarea unui serviciu public, dosare, dosare cu şină, precum şi niciun alt articol sau obiect de birotică sau papetărie”.

Legea are ca obiect de reglementare completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 41/2016, în sensul instituirii în sarcina instituţiilor publice, organelor de specialitate ale administraţiei centrale şi locale şi persoanelor juridice de drept privat, care au obţinut, potrivit legii, statut de utilitate publică sau sunt autorizate să presteze un serviciu public, a unei obligaţii de a pune la dispoziţia cetăţenilor, în mod gratuit, în format fizic pe hârtie sau în format electronic, pe pagina de internet proprie, modele de formulare sau cereri aferente serviciilor furnizate.

Deputaţii au votat pe 7 decembrie legea care prevede ca interdicţia de a solicita copii după acte emise de instituţii publice să fie extinsă şi la nivel local, nivel de universităţi şi companii de utilităţi. „Este un pas de normalitate”, spunea ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja.

„Această iniţiativă completează un proiect de anul trecut prin care instituţiile centrale au interdicţia de a solicita copii după acte emise de instituţii publice, astfel încât acum vom avea această interdicţie şi la nivel local, şi la nivel de universităţii şi la nivel companii de utilităţi. De asemenea, în urma unui amendament, practic se interzice dosarul cu şină prin lege. De asemenea, am interzis prin propunerea noastră xeroxurile din instituţiile publice, pentru că, inclusiv în 2022, la Sectorul 1 eşti trimis în cadrul Administraţie de taxe locale să îţi faci xerox şi trebuie să plăteşti şi copia şi puxul. Este un pas de normalitate”, afirma în plenul Camerei Deputaţilor Sebastian Burduja.

Iniţiativa legislativă a fost adoptată de Camera Deputatilor cu 241 de voturi „pentru” şi 13 abţineri.

Declaraţia unică 2023, în Monitorul Oficial. Milioane de români trebuie să o completeze şi să o depună la ANAF Descarcă DOCUMENT