Dosarul Zilei, episodul 27: Baronul Nichita de la Iaşi VIDEO

Dosarul Zilei este o investigatie politica marca Silviu Manastire, un produs media unic in Romania, despre coruptia la varf, afaceri cu statul, tunuri de milioane de euro.

20 feb. 2014, 07:34
Dosarul Zilei, episodul 27: Baronul Nichita de la Iaşi VIDEO

Agitatie mare in Moldova, super baronul Iasiului, primarul Gheorghe Nichita se afla in vizorul procurorilor DNA. Nichita, supranumit noul Stefan cel Mare, se viseaza viitorul presedinte al regiunii Moldova. Dosarul de coruptie de la Iasi este unul extrem de spectaculos si are in centru afacerile din domeniul consultantei pentru fonduri europene. Toate primariile mari din Romania si-au angajat companii de consultanta pentru a le scrie proiectele europene. Banii platiti pentru astfel de contracte sunt de ordinul milioanelor de euro, profiturile la fel. Toti afaceristii din domeniu stiu ca spaga se da sub forma contractelor de consultanta. Miza este insa si mai mare: consultantii se ocupa si de caietele de sarcini ale viitoarelor licitatii de lucrari organizate de primarii. Adica, hotarasc de fapt cine castiga contractele. In cazul primariei Iasi, procurorii DNA verifica modul in care a fost castigata consultanta pentru constructia unui Centru Tehnologic Regional. Procurorii au decis apoi extinderea verificărilor la toate cele 6 mari proiecte de infrastructura pe care primaria Iasi le deruleaza in prezent. Firma de consultanta verificata de DNA se numeste Avensa Iasi si este detinuta de un anume Ionut Nechita, fara vreo legatura de rudenie cu primarul Iasiului.

Mass media din judetul Suceava a relatat ca acest Nechita este de fapt prietenul familiei Flutur – Gheorghe Flutur este secretarul general al PDL si fost ministru. Verisorul sau, Catalin Flutur, a fost primar la Botosani. Fiul lui Catalin Flutur apare in legatura cu societatea de consultanta Avensa. Asadar, cum se face ca o firma de consultanta apropiata de PDL a castigat contracte la primaria PSD-istului Gheorghe Nichita? Intre noi fie vorba, PSD-istul Nechita a fost pe vremea guvernarii PDL – Boc un adevarat simpatizant al partidului portocaliu. Lucrurile sunt simple: legaturile dintre Primaria Iasi si compania Avensa dateaza de pe vremea guvernarii PDL si au legatura cu ministerul Dezvoltarii. Primarul Nichita a depus atunci la minister mai multe proiecte europene. Ia ghiciti cine se ocupa din partea ministerului dezvoltarii de aproparea acestor proiecte: tocmai firma Avensa, in parteneriat cu celebrul avocat Doru Bostina, trimis recent in judecata intr-un dosar de coruptie.

Firma Avensa a aprobat proiectele primarului PSD-ist Nichita. Evident ca, apoi, societatea a devenit foarte apreciata de primarul Nichita si, la fel de evident, a castigat contracte la primaria Iasi. Lucrurile se leaga foarte frumos. Aceeasi firma Avensa a castigat si contractul de consultanta pentru fondurile europene de la ministerul Transporturilor, tot in guvernarea PDL. Evident, Avensa a lucrat si pentru primaria Suceva in fieful baronului portocaliu Gheorghe Flutur dar si pentru alte primarii PDL. Ca sa intelegem ce bani se invart in aceste “banale” contracte de consultanta va dau o cifra: 20 de milioane de euro la un singur contract.

Tot procurorii DNA de la Iasi verifica acum o asemenea afacere, de data asta la Consiliul Judetean Iasi: aici, firmele Avensa si o alta compania de consultanta, pe nume Relians, au castigat contracte pentru atragerea de fonduri europene, vor fi platite cu un comision care poate ajunge la 20 de milioane de euro. Compania Relians este detinuta de unul dintre cei mai bogati oameni de afaceri din Iasi, Dan Stratan, fostul angajat al lui Sorin Ovidiu Vantu la compania Gelsor. Pentru ca nimic nu este intamplator, in aceasta lume a gulerelor albe, Stratan este amic cu avocatul Doru Bostina si cu patronul Avensa Ionut Nechita. La randul ei, compania de consultanta detinuta de Stratan lucreaza pentru Ministerul Transporturilor si pentru compania CFR dar si pentru multe alte primarii portocalii, de exemplu la Cluj Napoca. Ca orice baron luat la intrebari de procurorii DNA, primarul de la Iasi, Nichita, a declarat ca procurorii blocheaza cu aceasta investigatie proiecte europene in valoare de 110 milioane de euro. Nichita spunea, in stilul sau populist de fost activist PCR, ca nu este posibil ca soarta Iasiului sa stea in mana procurorilor. Nichita are dreptate, eu propun urmatoarea lege pe durata a 7 ani, cat mai dureaza atragerea de fonduri europene in Romania. Legea va anula orice dosar penal pentru proiecte europene: cu alte cuvinte baronii vor putea fura linistiti ce este de furat si cu ocazia aceasta se va dezvolta si Romania, vom atrage in sfarsit banii europeni. Si uite asa, vom deveni o tara cu politicieni care vor avea rezultate, mai bine bogati si corupti decat saraci si cinstiti….