Două companii aeriene vor primi un ajutor financiar de până la 11 miliarde de euro din partea statelor care le deţin

Air France-KLM va primi un ajutor financiar de până la 11 miliarde de euro (12 miliarde de dolari) din partea guvernelor francez și olandez, în condițiile în care numeroase companii aeriene riscă să intre în faliment din cauza pandemiei de coronavirus. 

RomaniaTV.net
28 apr. 2020, 18:36
Două companii aeriene vor primi un ajutor financiar de până la 11 miliarde de euro din partea statelor care le deţin

Guvernul olandez va oferi pentru KLM până la patru miliarde de euro, în timp ce Executivul francez a anunțat un pachet de sprijin de şapte miliarde de euro pentru Air France, potrivit profit.ro. Acordul, care încă nu a fost aprobat de autoritățile din domeniul concurenței, include respectarea anumitor condiții.

KLM nu va putea să plătească dividende sau să acorde bonusuri atâta timp cât va primi sprijin de la stat, iar angajații vor trebui să accepte o reducere a salariilor, potrivit unui comunicat. Compania aeriană va trebui să adopte, de asemenea, o abordare mai ecologică, de exemplu, prin reducerea numărului de zboruri de noapte.

Citeşte şi: Ordonanţa Militară nr. 10 ţine avioanele la sol. Lista oficială a ţărilor către care sunt suspendate zborurile

Acordul vine într-un moment în care industria aeriană se confruntă cu o provocare fără precedent, călătoriile internaționale fiind aduse aproape la zero ca urmare a crizei de sănătate globală. Asociația Internațională a Transporturilor Aeriene (IATA) a anunțat săptămâna trecută că pierderea potențială de venituri a companiilor aeriene europene din acest an ar putea ajunge la 89 de miliarde de dolari.

IATA a estimat, de asemenea, că cererea din partea pasagerilor ar putea fi cu 55% sub nivelul din 2019 și că aproximativ 6,7 milioane de locuri de muncă ar putea fi în pericol. Guvernul german negociază la rândul său un pachet de sprijin financiar cu transportatorul aerian Lufthansa.

Citeşte şi: Restricţiile de zbor expiră la începutul lunii mai. Unde pot călători românii cu mai puţin de 100 de euro

Vorbind luni la un post de radio german, Peter Altmaier, ministrul economiei, a declarat că Berlinul dorește ca „firmele mari și importante, care joacă un rol pe piața mondială, să rămână competitive după criză”, potrivit Reuters.

Lufthansa a anunțat joia trecută că veniturile sale au scăzut cu aproape 1,4 miliarde de euro doar în luna martie, din cauza pandemiei. Compania aeriană a mai avertizat că se așteaptă la o „scădere semnificativă a lichidității în săptămânile următoare”.