Dovlecei pane şi chifteluţe de dovlecei, reţete simple de vară

Dovleceii şi zucchini apartin familiei Cucurbitaceaelor, din care fac parte pepenii rosii si galbeni, dovlecii de toamna, dar şi castravetii. Planta rodeşte din mai până în septembrie. Se pot consuma atât fructele, cât şi florile.

23 iul. 2022, 23:49
Dovlecei pane şi chifteluţe de dovlecei, reţete simple de vară

De ce să mănânci dovlecei? Compozitia echilibrata si numarul foarte mic de calorii fac din dovlecei un aliment ideal pentru cei care ţin dietă. Sunt un aliat de baza al tubului digestiv, continand fibre de foarte buna calitate, care stimuleaza tranzitul intestinal si previn multe din afectiunile intestinale.

La ce să fii atent când alegi dovleceii? Dovleceii proaspeţi sunt cei grei, cu aspect stralucitor. Sunt un fruct fragil şi se deteriorează destul de repede după recoltare, chiar dacă sunt ţinuţi la frigider. Pot fi pastrati în frigider până la cunsum maximum 7 zile, în cutia specială pentru fructe şi legume.

Dovleceii pot fi consumati in stare cruda, dar pot fi folosiţi şi în supe si ciorbe. Pot fi gatiti la fel de bine prin coacere, prajire, fierbere, la gratar.

Citeşte şi: Supă de dovlecel – simplă, hrănitoare, gata în 30 de minute!

 

Reţetă de dovlecei pane:

Doi dovlecei subţiri spalaţi bine se taie felii de circa 0,5 cm grosime. După tăiere, feliile de dovlecei se aşează într-o strcurătoare şi se presară sare pe ei. Se lasă la scurs pentru 10- 20 minute.

Într-un castron se bat două ouă cu sare, piper şi praf de usturoi sau 2 catei de usturoi zdrobiţi.

Într-o tigaie se pune ulei la încins. Fiecare felie de dovlecel se dă prin făină, apoi prin ou bătut şi iar prin făină şi se pune la prăjit în uleiul încins. Se întoarce pe ambele părţi şi se prăjeşte până devin aurii.

Se pot servi calzi sau reci, alături de sos de iaurt.

 

Chiftele de dovlecei

Ingrediente:

2 dovlecei medii
2 linguri de faina
1 lingurita rasa de praf de copt
3 linguri cu varf de parmezan ras
sare si piper

Dovlecelii se spala si se dau pe răzătoare. Intr-un castron, se pune dovlecelul ras, faina, praful de copt si parmezanul. Se amestecă până se omogenizează compoziţia. Compoziţia se poate prăji sau coace la cuptor.

Cu o lingură se pun părţi egale din compozitie si prajeste-le in ulei incins, cate 2-3 minute pe fiecare parte.

Dacă alegeţi varianta baby friendly, puneti coace chiftelele la cuptor. Cu o lingură se aşează părţi din compoziţie intr-o tava de cuptor in care aţti asezat in prealabil o foaie de copt. Se pun la copt pana se rumenesc.

Se pot servi simple sau cu sos de iaurt.

Mai mule reţete cu dovlecei aici