Dr. Alexandru Rafila, avertisment despre coronavirus pentru românii care merg în vacanţă pe litoral. „Dacă mergi la club, se ia”

Dr. Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, a declarat, luni, la România TV, că românii care vor meargă în concediu pe litoral trebuie să evite locurile aglomerate, precum cluburile, unde există riscul infectării cu noul coronavirus. De asemenea, reprezentantul României la Organizaţia Mondială a Sănătăţii a explicat că acest virus se transmite şi în timpul verii.

RomaniaTV.net
06 iul. 2020, 16:24
Dr. Alexandru Rafila, avertisment despre coronavirus pentru românii care merg în vacanţă pe litoral. „Dacă mergi la club, se ia”

Medicul Alexandru Rafila a precizat în interviul acordat jurnalistei Lili Ruse că numărul de noi infecţii cu noul coronavirus „a crescut moderat sau chiar a rămas asemănător”.

„Uitaţi-vă de exemplu situaţia din Italia care a fost dezastruoasă şi în momentul de faţă italienii au de patru ori mai puţine cazuri decât avem noi raportat la populaţie. Acolo oamenii au fost într-adevăr traumatizaţi prin consecinţele infecţiei care a produs numeroase victime şi au foarte mare grijă să respecte cele trei-patru reguli la care facem şi noi apel pentru ca lumea să înţeleagă despre ce este vorba.

Discuţia legată de sancţiuni şi de măsuri coercitive ar trebui să începem să o mutăm în zona educării, a convingerii oamenilor care trebuie să înţeleagă acelaşi mesaj indiferent de zona politică din care vin unii sau alţii: să lămurim oamenii că singura modalitate de a ţine lucrurile sub control şi de a avea o viaţă absolut normală, fără riscuri pentru sănătatea publică, este să respectăm aceste reguli”, a explicat medicul Alexandru Rafila la România TV.

Virgil Musta, despre posibilitatea infectării cu coronavirus de la aerul condiţionat: „Există acest risc. Cred că aici este cheia”

Poţi lua coronavirus dacă mergi la mare?

„Depinde de ce faci la mare. Din apa mării nu se ia. De pe plajă nu se ia. Dacă mergi la club şi stai într-un spaţiu foarte aglomerat, interacţionezi cu foarte multe perosane, atunci se ia. 

Dacă mergem, dansează şi petrec împreună la o anumită distanţă, lucrul ăsta se poate desfăşura fără niciun fel de problemă”, a explicat dr. Rafila.

Un angajat al Guvernului a fost depistat cu coronavirus

Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie a cerut mai multă implicare din partea autorităţilor locale „care ar trebui să militeze să aibă comunităţi sănătoase”.

Coronavirusul se transmite şi vara

Întrebat dacă noul coronavirusul dispare în sezonul cald, dr. Rafila a spus că această ipoteză lansată de unii cercetări nu s-a confirmat.

„Şi eu am sperat, dar nu s-a întâmmplat lucrul acesta. Sunt ţări în temperaturile sunt chiar mai mari decât în România şi unde transmiterea este intensă – Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Iran, America de Sud – Toate aceste supoziţii s-au dovedit în timp că nu au fost sustenabile.

Boala se transmite şi în sezonul cald şi era probabil să se întâmple aşa pentru că în marea majoritate populaţia este receptivă. Se poate îmbolnăvi, nu are niciun fel de imunitate”, a precizat reprezentantul României la OMS. 

Sfaturi pentru a nu te îmbolnăvi cu noul coronavirus

„E foarte clar că o persoană bolnavă poate transmite boala şi dacă vrem să nu intrăm într-o spirală a transmiterii, persoanele bolnave trebuie să stea izolate într-o unitate medicală pentru asimptomatici sau într-un alt spaţiu. În rest, trebuie să purtăm mască în spaţii închise, să evităm aglomeraţia, să ne spălăm pe mâini şi să păstrăm o anumită distanţă de un metru şi jumătate faţă de cei de lângă noi”, a menţionat preşedintele Societăţii Române de Microbiologie.

Cine va mai fi INTERNAT dacă este infectat cu coronavirus. Explicaţia lui Raed Arafat