Dr. Craiu, avertisment pentru părinţi în sezonul cald: Soluţia nu este o nouă cură de antibiotice!

"Vacanțe și călătorii, aer condiționat, mâncat în afara propriei gospodării, copiii aglomerați în comun, în spații publice de joacă sau recreere. De aici multe boli cu febră, tuse sau diaree. Dar soluția nu este o nouă cură de antibiotice!", avertizează conf. dr. Mihai Craiu, medic primar pediatru la Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului (IOMC) Alessandrescu-Rusescu București.

06 iul. 2022, 13:02
Dr. Craiu, avertisment pentru părinţi în sezonul cald: Soluţia nu este o nouă cură de antibiotice!

Mulţi părinții români dau antibiotice copiilor fără un sfat medical prealabil, dar sunt şi mulţi medici care se grăbesc să prescrie antibiotic fără analize prealabile. România este pe locul doi în UE în ceea ce privește utilizarea antibioticelor cu risc în spitale, cu aproape 20% peste media europeană. Sunt doar câteva dintre cauzele care au dus la apariţia unor infecţii cu bacterii rezistente la antibiotic.

În aceste condiţii, Mihai Craiu pledează pentru utilizarea rațională a antibioticelor și îi sfătuiește pe părinți să nu folosească antibiotice după ureche.

„Părintele român ia decizii în fața unei amenințări plecând de la frică, nu de la beneficiile pe care le poate aduce un gest sau lipsa lui. Adică părinții folosesc antibioticele fără sfat medical, de frică. Acesta e un prim pilon. Al doilea pilon este că părinții români, și asta spune un articol foarte recent din pandemie, un articol publicat de colegii noștri de la Universitatea din Cluj, că 70% din părinții români au folosit automedicația la copiii lor fără sfat medical.

De ce se întâmplă aceste două lucruri, de ce frica guvernează și de ce dăm medicamente deseori fără sfat medical? Aici sunt multe lucruri de discutat. Probabil că în unele scenarii este dificil accesul, adresabilitatea nu foarte grozavă către corpul medical și trebuie spus că ai noștri colegi medici de familie, care fac niște eforturi supraomenești ținând cont de media de vârstă a profesiei, sunt în zone rurale unde trebuia să iasă de mult la pensie medicul de familie și totuși rămân acolo cu comunitatea cu care a fost foarte multă vreme. (…)

Citeşte şi: Bacterie periculoasă rezistentă la antibioticele utilizate la om, descoperită în carnea de porc din Marea Britanie

Trebuie spus părintelui ce se întâmplă dacă folosește inutil antibioticele. Și acesta e un lucru care cred că a fost șoptit cu o voce mai înceată versus riscurile pe care le face boala x sau y. De asta iau părinții această decizie. Niciun părinte nu vrea să-i fie rău copilului. Dacă nu schimbăm nimic în modul în care dăm antibioticele, până o să fie copiii lor pensionari, vor muri de pneumonie, pielonefrită, apendicită și alte boli date de germeni rezistenți la toate antibioticele cunoscute”, a spus conf. dr. Mihai Craiu, într-un interviu pentru 360medical.ro.

Citeşte şi: Un nou val de COVID-19 va lovi România. Carmen Dorobăț: „Vom suporta mai bine acest val pandemic decât cele de până acum. Masca ar trebui purtată în continuare”