Dr. Gheorghe Meclea, un nume de referinţă în medicina romanească, a murit la vârsta de 79 de ani

Dr. Gheorghe Meclea, pionier al ecografiei generale, cardiace, obstetricale și ginecologice în România, și Director Medical al Sanador încă de la înființare, s-a stins din viaţă luni, 30 martie 2020, la vârsta de 79 de ani. 

RomaniaTV.net
31 mart. 2020, 13:18
Dr. Gheorghe Meclea, un nume de referinţă în medicina romanească, a murit la vârsta de 79 de ani

Dr. Meclea a fost un nume de referință în medicina autohtonă, modelând zeci de medici și îndrumându-i în tainele interpretării ecografice, fiind un medic primar medicină internă, medic specialist cardiologie și Doctor în Științe Medicale. 

Născut pe 14 decembrie 1940, în comuna Fâlfani-Stolnici din județul Argeș. A urmat Liceul Militar Dimitrie Cantemir și a continuat direcția militară, absolvind în 1963 Școala Superioare de Marină Constanța, în calitate de ofițer de marină, locotenent cu specializarea în navigație, arme sub apă și hidrolocație – folosirea ultrasunetelor în depistarea țintelor submarine.

Citeşte şi: Alte două DECESE alte unor pacienţi cu coronavirus: bărbaţi de 57, respectiv 70 ani, ambii din Timiş. Numărul morţilor a ajuns la 46

Din pasiune pentru sănătate și din dorința de a face bine semenilor, a ales o carieră în medicină, înscriindu-se la Facultatea de Medicină și Farmacie și la Institutul Medico–Militar București (1966-1972). Fascinat de impactul ultrasonografiei asupra capacității de diagnosticare, dr. Meclea s-a orientat către această arie medicală, iar în 1976 a inițiat aplicarea ultrasunetelor în medicină și biologie în cadrul Spitalului Clinic Fundeni, folosind un ultrasonograf Echo-Views VI-Picker, mod de lucru B-bistabil și M.

Până în 1991, s-a ocupat de activitatea ultrasonografică cu aplicații în patologia internă, chirurgie, urologie, obstetrică, ginecologie, chirurgie cardiovasculară și cardiologie, privind leziunile valvulare, iar din 1992 s-a dedicat implementării și perfecționarii tehnicii ecografice în mod de lucru 2D, Doppler color și pulsat, cu aplicații în ecografia vasculară.

Citeşte şi: Număr record de victime anunţate luni seara, în România: 13 noi decese la Suceava, din cauza coronavirusului. Bilanţul a ajuns la 65

În 2001, el a introdus modelul de lucru SD care a permis efectuarea morfologiei fetale, îmbunătățind diagnosticul de malformație, iar în 2004 a urmat cursurile de specializare ale Școlii de Ultrasonografie din Viena pentru utilizarea modului de lucru 4D.

De-a lungul carierei sale, dr. Meclea a publicat numeroase lucrări științifice cu tematică în ultrasonografie, cu aplicație în medicină internă și cardiologie. Activitatea sa a fost recompensată recent de către Societatea Română de Ultrasonografie în Medicină și Biologie cu Diploma de Excelență și cu medalia Gheorghe Jovin.

Vestea dispariției doctorului Gheorghe Meclea a fost primită cu tristețe și regret de către comunitatea medicală din România și de către colegii săi de breaslă, care îi vor păstra vie amintirea.