Drumurile din România, distruse de camioanele ucrainenilor: „E o dublare, dacă nu chiar o triplare a traficului. Intră la noi pline şi ies goale”

Directorul Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Iaşi susţine că drumurile din judeţele Moldovei sunt afectate din cauza triplării traficului după începerea războiului din Ucraina.

04 iul. 2022, 09:51
Drumurile din România, distruse de camioanele ucrainenilor: „E o dublare, dacă nu chiar o triplare a traficului. Intră la noi pline şi ies goale”
Drumurile din România, distruse de camioanele ucrainenilor

Drumurile din România, distruse de camioanele ucrainenilor. Autorităţile trag un semnal de alarmă şi spun că traficul pe şoselele din Moldova aproape s-a triplat.

Drumurile din România, distruse de camioanele ucrainenilor: „Intră pline şi ies goale”

Citeşte şi Un şofer a fost la un pas să cadă cu maşina în Dunăre după ce drumul s-a surpat

Mugurel Ovidiu Laicu, directorul Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Iaşi, susţine că deşi este afectată calitatea drumurilor, este dificil de introdus restrictii de trafic pentru camioane deoarece transportatorii din Ucraina ar fi afectaţi.

„E o dublare, dacă nu chiar o triplare a traficului pe drumurile din Moldova. În vamă vedem cozi uriaşe, sunt camioane care vin din Ucraina. Intră la noi pline şi ies goale. Sigur că este afectată calitatea drumurilor, mai ales perioada asta cu caniculă, pentru că apare acel fenomen al valurilor pe asfalt. Dar nici nu poţi să pui restricţii pentru că îi afectezi pe cei din Ucraina”, a declarat directorul DRDP Iaşi, potrivit News.ro.

Pentru a rezolva problema cozilor imense din vama Siret, acolo unde camioanele aşteptau ore întregi pentru a putea intra în Ucraina, directorul DRDP Iaşi a anunţat că vor fi deschise încă trei puncte de trecere: unul în judeţul Suceava, iar celelalte două în judeţul Botoşani.

„Luni mă voi deplasa la Siret, unde împreună cu domnul Ionel Scrioşteanu, secretar de stat în Ministerul Transporturilor, dar şi cu oficiali din Ucraina, vom discuta această problemă. Încercăm să mai deschidem încă trei puncte, unul la Vicov de Sus în judeţul Suceava şi alte două în Botoşani, la Racovăţ şi la Rădăuţi-Prut.

Ultimul este deschis şi acum, dar e folosit numai pentru autoturisme, îl vom transforma pentru a trece şi autocamioane. De ce apar timpi mari de aşteptare la vamă? Maşinile trebuie cântărite, se fac documentele pentru intrare sau ieşire, plus că este un medic care vede dacă marfa nu e contaminată.

Dacă vrei să muţi punctul de cântărire a mărfii în altă parte, în port spre exemplu, o poţi face, dar pentru asta este nevoie de excepţii legislative. Să vedem cum facem, sper să avem o soluţie săptămâna viitoare”, a mai declarat Laicu.

Citeşte şi Criza de personal impune măsuri nemaiîntâlnite. Angajatorii fac publice salariile în anunţurile de angajare