Dulceață cu mure întregi ”bob cu bob”. Rețeta de pe vremuri cu care bunicile ne îndulceau copilăria

Dulceața este unul dintre deserturile copilăriei, iar în topul preferințelor tuturor a fost și este cea de mure întregi ”bob cu bob”, pe care bunicile noastre o pregăteau cu atâta grijă. Astăzi îți prezentăm rețeta care ți-a îndulcit copilăria și al cărui gust îți va aduce aminte de bunici.

31 iul. 2023, 23:49
Dulceață cu mure întregi ”bob cu bob”. Rețeta de pe vremuri cu care bunicile ne îndulceau copilăria
Rețeta de pe vremuri cu care bunicile ne îndulceau copilăria

Rețeta de pe vremuri cu care bunicile ne îndulceau copilăria. Deși pare a fi o rețetă destul de complicată să știi că lucrurile nu sunt deloc așa, tot ce trebuie să faci este să urmezi pas cu pas instrucțiunile și la final vei obține un desert cu care îți vei încânta familia.

Citește și Gem de pepene galben fără zahăr. Rețeta simplă și delicioasă cu care vei face furori vara aceasta

Rețeta de pe vremuri cu care bunicile ne îndulceau copilăria

Nici timpul de preparare și gătire nu este unul foarte mare, nu îți va lua decât 27 să faci totul, o nimica toată.

Pentru 1,8 kilograme de dulceață ai nevoie de:

  • 1 kg mure frumoase, coapte;
  • 1,200 kg de zahar tos
  • 180 ml apă
  • zeamă stoarsă de la o lămaie
  • 1 baton de vanilie (miezul și păstaia) sau 2 plicuri de zahar vanilat.

Mod de preparare

Așază într-o oală largă, cu pereți mai înalți, zaharul peste care pune cei 180 ml de apă rece. Apoi, stoarce peste zeama de lămâie, aceasta are rolul de a preveni cristalizarea siropului și de a păstra culoarea frumoasă a fructelor.

Pasul al doilea este să să despici păstaia de vanilie, să răzuiești miezul și să le pui în oala cu zahăr, după care pune oala la foc iute și fierbe siropul timp de șase minute (cronometrate din momentul în care începe să fiarbă în masa).

Atenție, trebuie să supraveghezi oala astfel încât să previi caramelizarea. După ce au trecut cele șase minute testează 2-3 stropi pe o farfurioară și dacă picăturile își păstrează forma, toarnă murele în el.

La început ele vor sta la suprafață, însă trebuie să amesteci totul cu grijă, ca murele să nu se strivească. În momentul în care dulceața începe să fiarbă, las-o încă 10 minute din momentul în care a început să fiarbă în masă.

Când dulceața începe să se umfle redu focul sub oală și culege spuma formată la suprafață. Nu trebuie fiartă mult pentru că siropul se va mai lega după răcire. După 12 minute de fierbere stinge focul de sub oala pune deasupra un ștergar de bucătărie udat cu apă rece și stors.

Citește și Tort cu caise. O rețetă de vară pe care trebuie neapărat să o încerci. Iată cât de simplă este