Dulceaţă de gutui rase, reţeta bunicii. Trucuri pentru un preparat parfumat, plin de savoare

De câte ori nu ai poftit la "ceva dulce", dar nu aveai niciun desert la îndemână? Tuturor ni s-a întâmplat asta.

11 sept. 2021, 17:36
Dulceaţă de gutui rase, reţeta bunicii. Trucuri pentru un preparat parfumat, plin de savoare

În aceste situaţii în care, până mergi la supermarket să îţi cumperi un desert sau până prepari unul, îţi trece pofta, borcanele cu dulceţuri din cămară sunt o adevărată binecuvântare.

Dulceața de gutui rase este, fără îndoială, unul din preparatele care nu ar trebui să lipsească din cămara niciunei gospodine. Şi pentru că ne aflăm în szonul în care gospodinele au mai multă treabă decât oricând, sezon în care sunt ocupate cu pregătitul murăturilor, zacuştilor, sucurilor de roşii, dulceţurilor, ne-am gândit să îţi propunem azi o reţetă delicioasă de dulceaţa de gutui care să îţi aducă aminte de copilărie.

Dulceaţa de gutui rase după reţeta bunicii este parfumată, plină de savoare şi gata cât ai zice peşte.

Dulceaţă de gutui rase. Ingrediente necesare

  • 2 kg gutui
  • 1 kg zahăr
  • scorţişoară
  • 10 nuci
  • 2 căni apă

Cum prepari dulceaţa de gutui

Pentru început, pune zahărul cu apa pe foc până se formează un sirop dens. Spală gutuile şi dă-le pe răzătoare sau, dacă preferi, taie-le cubuleţe, apoi pune-le în sirop.

Citeste si Zacuscă de ghebe ca la mama acasă. Preparatul care nu trebuie să-i lipsească niciunei gospodine din cămară

Lasă pe marginea plitei oala în care prepari dulceaţa timp de 15 minute, apoi aşaz-o pe foc, la flacără medie. Amestecă prin ea din când în când. Dulceaţa este aproape gata atunci când la suprafaţa dulceţei începe să se formeze spumă. În acest moment, adaugă nucile tăiate mărunt şi scorţişoara. Mai lasă 10 minute la fiert, apoi opreşte focul. Dulceaţa este gata atunci când gutuile devin roșiatice, iar siropul are consistenţa mierii.

Dulceaţa de gutui rase trebuie lăsată să se răcească până a doua zi, când se pune la borcane. Nu uita să speli bine borcanele şi să le sterilizezi în cuptor circa 30 de minute.

Citeste si Zacuscă de vinete, cea mai bună reţetă pentru la iarnă. Aşa îţi iese delicioasă