Zacuscă de ghebe ca la mama acasă. Preparatul care nu trebuie să-i lipsească niciunei gospodine din cămară

Toamna e, cu siguranţă, cel mai încărcat sezon pentru gospodine. Şi asta întrucât unei gospodine adevărate nu-i vor lipsi din cămară murăturile, zacuştile, dulceţurile şi tot felul de preparate conservate din care să consume pe tot parcursul anului.

11 sept. 2021, 12:47
Zacuscă de ghebe ca la mama acasă. Preparatul care nu trebuie să-i lipsească niciunei gospodine din cămară

Zacusca de ghebe este unul dintre preparatele de toamnă, care nu ne prisosesc niciodată. Oricând este binevenită o felie de pâine proaspătă acoperită cu un strat generos de zacuscă. Despre perioada posturilor nici nu mai vorbim. Zacuştile sunt o adevărate binecuvântare în post.

În cele ce urmează, îţi propunem o reţetă delicioasă şi rapidă de zacuscă de ghebe, al cărei gust îţi va aduce aminte cu siguranţă de copilărie.

Zacuscă de ghebe. Ingrediente necesare

– 2 kg ghebe

– 700 g ceapa

– 2 kg ardei kapia

– 400 g morcovi

– 500 g vinete coapte si curatate

– 600 g bulion

– 400 ml ulei

– sare, piper, foi de dafin

Cum prepari delicioasa zacuscă de ghebe

Curăţă ghebele şi spală-le bine sub jet de apă. Pune-le într-o oală şi toarnă peste ele apă cât să le cuprindă, puţină sare şi lasă-le să fiarbă.

Citeste si Pepeni muraţi felii pentru iarnă. Trucul pe care orice gospodină ar trebui să-l cunoască pentru un gust desăvârşit

Între timp, curăţă şi spală morcovii şi pune-i şi pe ei la fiert cu puţină sare, într-un alt vas.

Coace ardeii kapia, presară sare pe deasupra lor şi acoperă-i. După ce se răcesc, îndepărtează-le seminţele, cotoarele şi coaja.

Coace vinetele, iar după ce s-au răcit îndepărtează-le coaja.

Când toate legumele sunt pregătite, toacă-le mărunt, fie manual, fie cu ajutorul robotului de bucătărie. Începe cu ceapa. După ce ai tăiat mărunt ceapa, pune-o la călit într-un vas cu ulei încins. De preferat ar fi să foloseşti un ceaun din fontă. După ce a devenit aurie, adaugă, pe rând, restul legumelor. Focul trebuie să fie mic spre mediu.

Adaugă peste ceapă morcovul, amestecă bine, apoi ghebele, amestecă din nou, ardeii – pe care îi încorporezi bine în restul compoziţiei şi la final vinetele.

Citeste si Reţetă gogoşari în oţet fără fierbere de la străbunica. Vei primi toate laudele la masa de Sărbători 2021

Lasă-le să fiarbă, apoi, peste aproximativ o oră, adaugă foile de dafin şi bulionul. Amestecă din nou şi mai lasă la fiert încă jumătate de oră. La final, pune sare şi piper. Când uleiul se ridică la suprafaţă, zacusca este gata. Trage ceaunul de pe foc şi pune zacusca încă fierbinte în borcane care, în prealabil, au fost spălate şi sterilizate în cuptor aproximativ 30 de minute.

Închide borcanele etanş şi acoperă-le cu prosoape. A doua zi, le poţi depozita în cămară.