Ce tipuri de dulciuri este bine să mâncăm pentru sănătatea celulei nervoase. Recomandările neurochirurgului Vlad Ciurea: „Renunţaţi la acele ‘poveri’ care se metabolizează greu”

Fructele de sezon sunt o binecuvântare pentru neuroni, iar atunci când nu le avem, putem apela şi la gemuri sau miere de albine, dar preparate fără zahăr.

07 dec. 2022, 06:26
Ce tipuri de dulciuri este bine să mâncăm pentru sănătatea celulei nervoase. Recomandările neurochirurgului Vlad Ciurea: „Renunţaţi la acele ‘poveri’ care se metabolizează greu”

Cele mai bune „dulciuri” pentru sănătatea celulei nervoase sunt, aşadar, fructele, spune medicul neurochirurg Vlad Ciurea, dar nici ciocolată nu este de dat la o parte, cu condiţia să fie neagră, fără niciun fel de umplutură.

Dulciuri benefice pentru sănătatea celulei nervoase recomandate de neurochirurgul Vlad Ciurea

Cea mai bună ciocolată neagră care aduce beneficii pentru sănătate este cea care conține peste 80% cacao, însă specialiștii spun că se acceptă și cantitatea minimă de 70%, care oferă ciocolatei un gust un pic mai dulce.

„Creierului îi plac dulciurile. Dar nu orice dulce! Zahărul îi face rău, mai ales cel rafinat, de aceea trebuie alese cu grijă produsele cu care ne răsfățăm sau din care ne „extragem” energie.
Vă spun din start: celula nervoasă va fi extrem de mulțumită cu dulciuri cât mai naturale.

Ce avem aici? Fructele noastre de sezon, atunci când le avem. Slavă Domnului, România este o țară bogată din acest punct de vedere! Dacă totuși nu le avem, ne vom bucura de miere sau gem din fructe, dar preparat fără zahăr. (Da, se poate!) Acestea sunt bune și dau energie celulei nervoase”, a explicat Vlad Ciurea pe contul său de Facebook.

Citeste si Adevărul despre slănina cu ceapă. Cât de bună e pentru organism, verdictul pus de neurochirurgul Vlad Ciurea

Tipul de ciocolată benefic pentru creier

Iar pentru iubitorii de ciocolată, reputatul medic are o veste proastă și una bună. Vestea proastă este că nu orice tip ce ciocolată face bine celulei nervoase. În această categorie intră ciocolata cu diverse umpluturi, care se metabolizează greu. Vestea bună este că ciocolata neagră sau amăruie, cu concentrație mare de cacao, este o binecuvântare pentru creier.

Ciocolată amăruie este făcută din unt de cacao pur, care conține mai mulți antioxidanți fenolici decât majoritatea alimentelor. Cu cât conținutul de cacao este mai mare în ciocolată, cu atât este mai sănătoasă și mai gustoasă.

Citeste si Greşeala pe care o facem după ce ne trezim. Avertismentul făcut de neurologul Vlad Ciurea

Dacă sunteți iubitori de ciocolată, recomand ciocolata amăruie, cu o concentrație cât mai ridicată de cacao. Vă sfătuiesc să renunțați la acele combinații de ciocolată cu umpluturi, siropuri, creme sau arome diverse: sunt „poveri” care se metabolizează greu. Ciocolata amăruie păstrează totuși acel gust original și nealterat de cacao”, explică Prof. Univ. Dr. Vlad Ciurea.