Dumitru Costin: Legislaţia muncii este una total ostilă lucrătorilor din România

Legislația muncii este total ostilă salariaților din România și trebuie modificată urgent, în conformitate cu angajamentele asumate de liderii politici, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, liderul Blocului Național Sindical (BNS), Dumitru Costin, prezent la acțiunea de protest organizată la Mioveni de Sindicatul Automobile Dacia.

05 mart. 2014, 13:41
Dumitru Costin: Legislaţia muncii este una total ostilă lucrătorilor din România

„Legislația muncii este una total ostilă lucrătorilor din România, în ciuda unor angajamente politice scrise și semnate de cei mai importanți oameni ai acestei țări, care astăzi se află unii la putere, alții în opoziție. În ciuda faptului că s-au angajat prin semnătură să modifice legislația muncii, au lăsat-o la fel. Trăim sub zodia unei alianțe între politic, în întregul său, cu capitalul, o alianță împotriva lucrătorilor din această țară. Legislația muncii trebuie reformată”, a declarat Dumitru Costin.

O a doua nemulțumire a sindicaliștilor afiliați la BNS o reprezintă majorarea continuă a prețurilor la energie și utilități, fenomen care, în opinia lor, este determinat de incapacitatea autorităților de a-și asigura resurse financiare din combaterea evaziunii fiscale.

„Avem probleme mari cu prețurile administrate, care cresc, în opinia noastră, în mod nejustificat. Se încearcă o compensare a veniturilor bugetare, datorită faptului că nu sunt în stare să găsească soluții pentru reducerea evaziunii și fraudei fiscale. Noi le-am propus în repetate rânduri niște modele de lucru care vor duce la diminuarea drastică a evaziunii fiscale, însă nu vor să facă acest lucru domnii politicieni, pentru că mulți din zona de evaziune și fraudă fiscală sunt cei care îi hrănesc la alb, la negru sau la gri partidele politice și candidații, (…) de regulă în campanii”, a spus liderul BNS.

O altă revendicare este legată de decizia Guvernului de a amâna realizarea unor obiective de infrastructură urgente, în special a tronsonului de autostradă dintre Pitești și Sibiu.

„Al treilea obiectiv pe care îl vizăm este cheltuirea cu chibzuință și inteligență a banilor publici, naționali sau europeni. În principal, subliniem nevoia continuării unui angajament european pe care România și l-a asumat, și anume finanțarea tronsonului de autostradă Pitești-Sibiu.

Am văzut că acum în România e la modă că cine vine la putere vrea autostradă. Avem un lider politic în Guvern care e din Teleorman, vrea autostradă până la Alexandria, a venit UDMR la putere săptămâna asta, vrem autostradă până la Târgu Mureș. Toate aceste mofturi politice trebuie să dispară, trebuie să discutăm cu cifre, cu date și orice proiect de investiții trebuie să fie generator de locuri de muncă sau să asigure susținerea unor locuri de muncă deja existente”, a afirmat liderul sindical.

El a adăugat că amânarea realizării autostrăzii dintre Pitești și Sibiu „periclitează dramatic locurile de muncă a peste 150.000 de salariați din România”.

Dumitru Costin a mai spus că mitingul de la Mioveni deschide un șir de acțiuni de protest pe care BNS și afiliații săi le vor desfășura pe parcursul lunilor martie și aprilie, până la rezolvarea tuturor revendicărilor.

Sindicatul Automobile Dacia a organizat, miercuri, o adunare publică pentru susținerea industriei auto, la care s-a anunțat participarea a peste 10.000 de oameni.

Citeşte şi Sindicaliştii de la Dacia îndeamnă la proteste. Peste 10.000 de oameni sunt chemaţi în stradă