Durata concediului paternal acordat la naşterea copilului nu va mai fi dublată

Durata concediului paternal acordat la nașterea copilului nu va mai fi dublată, proiectul fiind respins după ce a stat blocat în Parlament mai mult de un an. Motivul respingerii este că extinderea concediului genera un efort financiar suplimentar pentru angajator. Pe de altă parte, Guvernul acceptase proiectul tocmai pentru că efortul financiar nu cădea pe umerii săi, ci al angajatorului.
Romania TV
20 feb. 2017, 14:00
Durata concediului paternal acordat la naşterea copilului nu va mai fi dublată

Inițiativa legislativă, aparținând mai multor parlamentari liberali, prevedea dublarea duratei concediului paternal acordat prin lege la nașterea unui copil, de la 5 la 10 zile.

Inițiatorii legii au explicat necesitatea extinderii perioadei de concediu paternal prin faptul că rezolvarea unor acte administrative necesare la nașterea copilului durează adesea mai mult de 5 zile, cât prevede legea pentru concediul paternal în prezent.

În plus, proiectul stabilea ca perioada de 8 săptămâni de la nașterea copilului în care tatăl poate solicita acordarea concediului paternal să fie extinsă la 2 luni.

Proiectul a fost aprobat și de senatori încă din decembrie 2015, dar a stat blocat în Parlament până acum, așteptând o decizie a deputaților, care însă l-au respins. Cum deputații au în acest caz ultimul cuvânt, proiectul a căzut definitiv.

Extinderea concediului genera un efort financiar suplimentar pentru angajator, fiind stabilit în proiect că indemnizația pentru concediu paternal este plătită integral din fondul de salarii al unității la care părintele este angajat. Acesta a fost de altfel și motivul pentru care deputații au respins proiectul.

„Membrii Comisiei au hotărât, cu majoritate de voturi, respingerea inițiativei legislative, având în vedere faptul că modificarea perioadei de concediu paternal generează un efort financiar suplimentar pentru angajator, căruia îi revine sarcina plății concediului paternal”, relevă documentul parlamentar.

Pe de altă parte, cum efortul financiar cădea pe umerii angajatorului, nu al bugetului, Guvernul a avizat favorabil proiectul.

După aprobarea în Senat, deputații din Comisia de muncă au întocmit raport favorabil proiectului, care urma să fie adoptat în plenul Camerei Deputaților la finele lunii februarie 2015. În pofida raportului favorbil, proiectul a fost trimis din nou la comisie, pentru rezolvarea unor amănunte de tehnică lgislativă. După mai bine de o lună, în aprilie 2015, când a ajuns din nou în plen, proiectul de lege a fost retrimis la comisie, fără nicio explicație de această dată, pentru un al treilea raport.

Proiectul a ajuns din nou pe agenda plenului Camerei Deputaților în sesiunea din toamnă a Parlamentului, dar, de data acesta cu raport de respingere din partea aceleiași comisii care îi întocmise în două rânduri raport favorabil pentru aprobare.

Argumentul comisiei pentru respingere a fost că „modificarea perioadei de concediu paternal generează un efort financiar suplimentar pentru angajator, căruia îi revine sarcina plății concediului paternal”.

Legea prevede că indemnizația pentru concediul paternal este plătită din fondul de salarii al unității angajatoare și este egală cu salariul corespunzător perioadei respective.

Tocmai acesta a fost însă motivația Guvernului pentru a susține proiectul de lege, care a transmis Parlamentului că este de acord cu extinderea perioadei concediului paternal.

DailyBusiness
Românii, „salahorii” Europei: Muncim cel mai mult, dar trăim cel mai puțin!
Spynews
”Credeam că va fi pentru tot restul vieții”. Alina Sorescu, confesiuni emoționante despre căsătoria cu Alexandru Ciucu
Bzi.ro
Cătălin Botezatu a recunoscut totul: „Sunt dependent de fiole!”
Fanatik.ro
Ce să pui peste dalele din curte ca să nu mai crească buruieni. Trucul banal la care tot mai multe persoane apelează la curte
Capital.ro
Interdicție istorică pentru șoferii pensionari! Se impune limită pentru cei de peste 68 de ani
Playtech.ro
Singura gară din România în care nu a ajuns niciodată un tren. A fost construită la sfârșitul comunismului și abandonată imediat după Revoluție
DailyBusiness
Sprijin pentru familiile din România: 15.000 de lei. În ce condiții se oferă
Adevarul
Mesajul ferm al ministrului Daniel David pentru diaspora care amenință că vine să-și ia țara înapoi
wowbiz.ro
„Vai și amar de voi, sunteți niște terminate” Culiță Sterp TUNĂ ȘI FULGERĂ, după ce soția lui a fost criticată în urma imaginilor de la botez. Ce mesaj ȘOCANT a transmis
Spynews
Trei zodii protejate de divinitate. Totul va merge în viața lor așa cum își doresc
Spynews
Adriana Bahmuțeanu, în proces cu fiul ei cel mare! Vedeta s-a prezentat în instanță fără avocat : ”Nu am apărător, o să văd ce fac”
Evz.ro
Nativii care pleacă în vacanță. Învinși de stresul zilnic
Ego.ro
Oana Roman, momente dramatice, EXCLUSIV: ”O relație abuzivă și toxică...”
Prosport.ro
FOTO. Dată afară că e prea indecentă, a făcut avere cu pozele ei și acum a revenit
kanald.ro
Cine este Daniela, românca de 48 de ani, găsită moartă în propria casă, în Italia. Ce spun autoritățile italiene despre decesul ei
Cancan.ro
Călin Georgescu, prima REACȚIE după ce George Simion a pierdut alegerile prezidențiale 2025: 'Mă rog pentru Nicușor Dan'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Amendă pentru românii care nu au număr la casă sau apartament. Proprietarii de locuințe sunt obligați
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Ce a postat Mădălina Ghenea în ziua în care noua iubită a milionarului Grigor Dimitrov, fostul partener al româncei, a scris că adoră „fiecare centimetru” din el
stirilekanald.ro
Mămica a doi copii, răpită din fața casei și abandonată într-o mașină în flăcări. Mesajele cumplite pe care le-a primit soțul de la răpitori
Mihai Voropchievici, Horoscop Runic pana pe 26 mai 2025. Racii vor sustine o mica batalie, Scorpionii se afla pe o pojghita de gheata, Capricornii sunt marii castigatori
MediaFlux
Telefoanele mobile interzise începând cu 20 iunie 2025. Reglementările UE vizează și România
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Plantele care te ajuta să dormi mai bine. Se găsesc foarte ușor și le poți pune în dormitor