E doliu, toată lumea ar trebui să-l plângă. A murit inventatorul copy-paste

Larry Tesler, personalitate care a avut o contribuţie însemnată la simplificrea muncii celor care lucrează cu calculatoarele, a murit luni, la vârsta de 74 de ani. Numele său ar trebui să stea alături de cele ale lui Bill Gates şi Steve Jobs ca urmare a îmbunătăţilor aduse în lucrul cu computerul.

RomaniaTV.net
19 feb. 2020, 18:10
E doliu, toată lumea ar trebui să-l plângă. A murit inventatorul copy-paste

Născut în 1945 la New York, Larry Tesler a studiat informatica la Universitatea Stanford, iar după absolvire s-a ocupat de cercetarea inteligenței artificiale În 1973 s-a angajat la Centrul de Cercetare Xerox Palo Alto (PARC), unde a lucrat până în 1980. Aici, Tesler a lucrat cu Tim Mott pentru a crea un procesor de texte numit Gypsy, care este cunoscut mai ales pentru conturarea termenilor „CUT”, „COPY” și „PASTE”, când vine vorba de comenzi pentru eliminarea, duplicarea sau repoziționarea bucăților de text.

În anul 1980 Tessler s-a transferat la Apple, unde a rămas să lucreze până în 1997. De-a lungul anilor a ocupat nenumărate funcții în companie, fiind inclusiv vicepreședinte AppleNet și chiar a ocupat funcția de şef al echipei Ştiinţifice de la Apple, poziție care a fost deținută la un moment dat de Steve Wozniak.

După ce a părăsit Apple, în 1997, Larry Tesler a co-fondat o companie numită Stagecast Software, care a dezvoltat aplicații care au făcut mai ușor și mai accesibil pentru copii să învețe conceptele de programare. În 2001 s-a alăturat Amazon și, în cele din urmă, a devenit VP al Shopping Experience. În 2005 a trecut la Yahoo, unde a pus bazele grupului de design al companiei, iar în 2008 a mers la 23andMe. Conform CV-ului său, Larry Tesler a părăsit 23andMe în 2009 și de atunci s-a concentrat mai ales pe lucrările de consultanță.

Deși există, fără îndoială, nenumărate alte contribuții pe care Tesler le-a adus în calculatorului modern, ca parte a muncii sale la companii precum Xerox sau Apple, chiar şi fără ca ele să fie comunicate marelui public toată lumea e de acord că Tesler este unul dintre principalele motive pentru care computerul s-a mutat din centrele de cercetare și în case.