Economii de stat şi de guvern: Un „AIR FORCE ONE” pentru Netanyahu şi Preres

Guvernul israelian a aprobat duminică examinarea achiziționării unui avion pentru premier și președinte, la o săptămână după ce Benjamin Netanyahu a decis să nu asiste la funeraliile lui Nelson Mandela din cauza costurilor cu transportul, relatează AFP, citată de Mediafax.

RomaniaTV.net
16 dec. 2013, 12:18
Economii de stat şi de guvern: Un „AIR FORCE ONE” pentru Netanyahu şi Preres

Israelul intenționează să cumpere un avion  „Air Force One” cu care să se poată deplasa premierul Benjamin Netanyahu și preşedintele Shimon Peres. Cabinetul israelian a aprobat deja  crearea unei comisii publice pentru evaluarea posibilității cumpărării unui avion destinat zborurilor premierului și președintelui, ca în numeroase țări”, a anunțat Guvernul, duminică, într-un comunicat, sugerând posibilitatea ca avionul să fie folosit în comun de premier şi preşedinte.

„În prezent, avioanele sunt închiriate de la companii comerciale, un cost care se ridică adesea la milioane de shekeli (sute de mii de euro) pentru o călătorie„, adaugă Guvernul, informează Mediafax. Această decizie intervine după ce Netanyahu s-a plâns că nu s-a putut duce la funeraliile lui Nelson Mandela din cauza cheltuielilor mari cu închirierea unui avion. Acestea s-ar fi ridicat la 7 milioane de shekeli (1,45 milioane de euro), cu transportul și securitatea acestuia, potrivit postului public de radio și cotidianului Haaretz.

Secretarul Guvernului Avihai Mandelblit a anunțat duminică faptul că achiziționarea unui avion pentru Netanyahu și Peres este o decizie înțeleaptă și în interesul securității statului. „Este o neceistate pentru securitatea națională, care va servi statului cel puțin câteva decenii”, a adăugat el, informează Mediafax.

Mandelblit a mai spus că „avionul premierului nu dispune, în prezent, de un echipament de comunicare adecvat, așa cum au majoritatea șefilor de stat din țările avansate”, a declarat el. Netanyahu a fost foarte criticat după ce a cerut instalarea unui pat dublu în avionul care l-a transportat la Londra, în aprilie, pentru a asista la funeraliile fostului premier britanic Margaret Thatcher. Călătoria a costat 127.000 de dolari (98.000 de euro).