EDU.RO Simulare Evaluare Naţională 2019. Elevii protestează faţă de simulare: Anul acesta dăm foaia goală

EDU.RO Simulare Evaluare Națională 2019. Consiliul Național al Elevilor (CNE) îi îndeamnă pe elevii de clasa a VII-a care susţin luni simularea la Evaluarea Naţională să dea foaia goală. Prin acțiunea de protest, denumită „Anul acesta, dăm #foaiagoală la simulările naționale!”, CNE dorește să aducă în atenția publică problema metodelor de evaluare din sistemul nostru de învățământ, care nu se pliază pe nevoile și interesele actuale.

RomaniaTV.net
11 mart. 2019, 07:13
EDU.RO Simulare Evaluare Naţională 2019. Elevii protestează faţă de simulare: Anul acesta dăm foaia goală

EDU.RO Simulare Evaluare Națională 2019. „Invităm elevii din România să ni se alăture în protestul prin care ne opunem modului în care sunt organizate simulările examenelor naționale. Mai mult decât orice altceva, o facem pentru generațiile viitoare, pentru că ele nu trebuie să fie asemenea nouă, o generație de sacrificiu, o generație de cobai ai Ministerului Educației Naționale. Modificările nefundamentate din acest an ne fac să refuzăm a fi părtași la acest experiment, unde examenele par a deveni un scop, nu un mijloc. Dăm foaia goală pentru că simulările nu ne vor evalua competențele, ci doar cunoștințele. Nu ne vor evalua capacitatea de a gândi critic, ci doar capacitatea de a reproduce informațiile care ne-au fost dictate la clasă”, arată Consiliul Elevilor într-un comunicat de presă.

SUBIECTE ROMANA SIMULARE EVALUARE NATIONALA 2019 EDU.RO: Cât de greu a fost să iei notă mare. BAREM ROMANA EVALUARE 2019

Elevii spun că simulările au ajuns să fie experimentul ministerului, nu experiențelelor de învățare.

„Acest lucru ne motivează să ne ridicăm în fața tuturor acestor nedreptăți, printr-un protest: fie dând foaia goală, fie scriind tot ceea ce este greșit la sistem, transformându-ne foaia de examen într-un manifest față de învățământul românesc. Dăm foaia goală pentru că schimbările nefundamentate nu sunt soluția în educație: pentru că atunci când regulile se schimbă în timpul jocului, ești îndreptățit să ieși din joc. Itemii de tip obiectiv nu au fost etalonați, iar noi, deși suntem beneficiarii direcți ai educației, nu am fost consultați. Mai mult decât atât, suntem constrânși să acceptăm schimbările făcute din pix care încep să caracterizeze sistemul de învățământ românesc”, mai arată elevii. 

CNE consideră că astfel trage un semnal de alarmă înainte să fie prea târziu şi să ajungă în situaţia în care vor susține simulări de examene naționale anual.

Elevii spun că încă o evaluare în clasa a VII-a este nejustificată, pentru că nu s-au lămurit încă de ce au dat-o pe cea din clasa a VI-a.

„Încă o simulare nu ne va face nici mai stăpâni pe competențele noastre, nici mai puțin stresați la gândul că ne așteaptă ani grei, ani în care vom alerga de la un meditator la altul, ani în care, după atâtea examene și evaluări standardizate, nimeni nu ne va întreba spre ce domeniu vrem să ne îndreptăm”, îşi jutifică elevii protestul.

Simularea pentru Evaluarea Națională are loc în perioada 11 – 13 martie. În acest an, pe lângă elevii clasei a VIII-a participă și elevii clasei a VII-a.

Luni, aproximativ 350.000 de elevi înscriși în clasele VII-VIII la începutul anului școlar 2018-2019 sunt aşteptaţi să susţină prima probă scrisă, de Limba și literatura română.

Probele încep la ora 9:00, moment în care, în fiecare sală, vor fi distribuite subiectele la simularea evaluării naționale. Accesul elevilor în săli este permis până la ora 8:30. Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de două ore, de când s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev.

Rezultatele vor fi analizate la nivelul fiecărei unități de învățământ prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral în vederea adoptării unor măsuri adecvate pentru îmbunătățirea performanțelor școlare. La solicitarea scrisă a elevului sau a părintelui/tutorelui, notele obținute la simulările naționale pot fi trecute în catalog.