EDU.RO SUBIECTE MATEMATICĂ EVALUARE NAŢIONALĂ 2021. Cea mai grea probă la Capacitate 2021

Proba scrisă la matematică, de la Evaluarea Națională are loc joi, pe 24 iunie, iar publicarea notelor se va face săptămâna viitoare. Admiterea la liceu se va face în luna iulie.

24 iun. 2021, 09:57
EDU.RO SUBIECTE MATEMATICĂ EVALUARE NAŢIONALĂ 2021. Cea mai grea probă la Capacitate 2021

EDU.RO SUBIECTE MATEMATICĂ EVALUARE NAŢIONALĂ 2021. Subiectele Matematică Evaluarea Națională 2021
– La subiectul I, au fost 6 itemi de tip grilă, cu un singur răspuns corect, pentru fiecare rezolvare corectă elevii primeau câte 5 puncte.

– La Subiectul al II-lea au fost 6 probleme de geometrie, dar tot sub formă de itemi tip grilă, cu un singur răspuns corect, notate cu câte 5 puncte fiecare.

Subiecte matematică

EDU.RO SUBIECTE MATEMATICĂ EVALUARE NAŢIONALĂ 2021

– Subiectul al III-lea a însemnat 30 de puncte.

EDU.RO SUBIECTE MATEMATICĂ EVALUARE NAŢIONALĂ 2021. Joi are loc proba care dă bătăi de cap cel mai mult elevilor de clasa a VIII-a. tradiţia spune că subiectele la matematică sunt cu un grad de dificultate mai mare la matematică dacă la română a fost mai uşor pentru a se putea face departajarea la liceele mai bine cotate. În plus, la Evaluarea Națională 2021 sunt însă și unele schimbări importante: în primul rând, subiectele probelor scrise sunt formulate mult mai aproape de stilul testelor PISA. „Este o generație care a făcut teste de antrenament pe model PISA, sunt câteva motive de optimism, alături de foarte multe motive de îngrijorare”, spune ministrul.

„Subiectele date azi la Evaluarea Națională de la Matematică au un grad mediu de dificultate, spune ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. Acesta a declarat la TVR că la simularea Evaluării Naționale au fost 980 de note de 10 la Matematică.

„La simulări au fost 980 de note de 10 la Matematică. Asta arătat că, în pofida acestei situații de criză, elevii au făcut eforturi pentru a se pregăti. De asemenea, sunt elevi care pentru prima oară intră în examenul de Evaluare Națională, după ce au făcut clasa pregătitoare. Este generația, prima generație care a făcut clasa pregătitoare. Îmi place să cred că acest lucru se va resimți inclusiv în rezultate. Oricum, rezultatele vor trebui să fie comparate din perspectiva profilului absolventului de gimnaziu, pentru că în ultimă instanță, dincolo de note, ne interesează profilul absolventului de gimnaziu. Se va compara profilul proiectat în urmă cu 8 ani pentru absolventul de gimnaziu, adică ce s-a dorit de la absolventul de gimnaziu, și profilul realizat în urma absolvirii gimnaziului în acest an. Sigur, rezultatele vor fi ușor, sper să fie doar ușor, viciate de această perioadă total atipica pe care am traversat-o.” Subiectele date la proba de azi vor fi publicate de Ministerul Educației în jurul orei 15:00

SUBIECTE MATEMATICĂ EVALUARE NAŢIONALĂ 2021 aici

EDU.RO SUBIECTE MATEMATICĂ EVALUARE NAŢIONALĂ 2021.  Sfaturi pentru proba la Matematică de la profesorul Sorin Borodi

Teste de antrenament:

Teste de antrenament Evaluare Naţională 2021 Română şi Matematică – Ministerul Educaţiei a publicat seturile 14 şi 15

Profesorul de matematică Sorin Borodi a scris pentru Edupedu.ro câteva sfaturi pentru adolescenții care susțin joi, pe 24 iunie, proba scrisă la matematică. ”Este extrem de importantă şi perioada premergătoare probei”, spune Sorin Borodi, dar profesorul remarcă faptul că ”o situaţie specială se petrece an de an la problemele de la subiectul III”.

Evită compania acelor persoane care îţi sporesc inutil emoţiile.

„Ai primit subiectul. Citeşte-l calm, în întregime. După care, apucă-te gospodăreşte de lucru.

Începe rezolvarea cu subiectul I. Pe ciornă, cel mai bine. Atenţie la subiectele I şi II la încercuirea răspunsurilor de pe foaia de examen. La simulare au fost cazuri de inversări ale răspunsurilor! Altfel spus, elevul a rezolvat corect dar a încercuit altceva.

Ai un exerciţiu cu un interval? Fii atent dacă este deschis sau închis!

Continuă apoi cu geometria de la subiectul II.

Admitere liceu 2021. Care sunt cele mai bune licee din România. Calendarul complet

Nu uita că ai voie să completezi desenele de pe foaia de examen cu orice crezi că te-ar ajuta la rezolvare.

Completările pe desene le poţi face cu creionul sau cu pixul. La fel şi notaţiile. Foloseşte instrumentele geometrice, dar dacă crezi că te ameninţă pericolul epuizării timpului, trasează segmentele sau cercurile cu mâna liberă, oricum puncte pentru ele nu câştigi şi nici nu pierzi.

Dacă nu ştii rezolva o problemă, foloseşte estimări direct pe figură ale lungimilor segmentelor sau unghiurilor necunoscute.

O situaţie specială se petrece an de an cu problemele de la subiectul III

În special elevii de nivel mediu au tendinţa să nu abordeze aceste probleme sau să le abordeze extrem de superficial. Deseori pe baza unei prejudecăţi, că aceste probleme sunt sigur grele. Dar, în realitate, se întâmplă adesea ca punctul “a”, uneori chiar şi “b” de la aceste probleme să fie elementar, la nivelul celor de la subiectul I: o arie sau un perimetru.

La problemele care simţi că te depăşesc, scrie măcar formula, dacă este cazul. Vei primi puncte pentru ea.

Dacă la un exerciţiu nu găseşti rezolvarea, oricâte eforturi faci, dar găseşti răspunsul prin încercări, scrie-l pe foaia de examen, vei primi puncte pentru el.

În special la problemele de geometrie, nu uita să justifici afirmaţiile: de ce acel patrulater este romb? Sau de ce acel triunghi este isoscel? Dacă utilizezi în rezolvare o anumită teoremă, să nu uiţi să-i aminteşti numele.

Dacă “simţi” că o problemă s-ar rezolva cu o ecuaţie sau un sistem şi nu răzbeşti, în schimb crezi că ai putea să o rezolvi utilizând o metodă din clasele I-IV, nu ezita să o foloseşti.

La calcule, nu uita să scoţi factori de sub radicali, eventual să raţionalizezi numitorii, să simplifici, apoi poate sunt ceva fracţii ce trebuie aduse la acelaşi numitor, ceva termeni asemenea de calculat…

Dacă ai de trasat graficul unei funcţii, după ce ai reprezentat două puncte nu uita să desenezi dreapta care trece prin ele!

Expresiile nu sunt dificil de calculat, dar fii extrem de atent la parantezele ce au în faţă semnul minus. Graba în aceste cazuri aduce multe lacrimi în fiecare an. Încearcă să nu fii actor în acest film trist!

În general, timpul nu a fost niciodată o problemă la proba de matematică. Aşadar, nu intra în panică în această privinţă, nu este cazul.

Înainte de a preda lucrarea, reciteşte cu atenţie.

Nu ezita să faci completări, dacă este cazul.

Nu cumva să uiţi la subiectul III să transcrii rezolvările complete de pe ciornă pe foaia de examen.

Dacă ai greşit un cuvânt sau o relaţie, şterge cu o linie orizontală, nu face “x”-uri sau alte semne.

Dacă ţi se pare greu subiectul, nu intra în panică! Gândeşte-te că e greu pentru toţi elevii, nu numai pentru tine”, a mai transmis Sorin Borodi.

Pe de altă parte, să nu-ţi fie frică de emoţii. Într-un grad moderat, acestea sunt normale şi chiar folositoare, spun unii cercetători”, spune profesorul de matematică Sorin Borodi.

Matematica este disciplina la care fac meditație cei mai mulți elevi, potrivit studiului la nivel național “Meditațiile în România: sistem educațional paralel sau complementar?“, realizat de IRES și Societatea Academică din România, lansat joi, 3 iunie. Motivul principal, invocat de părinți, pentru care aceștia își trimit copiii la meditații este acela că elevii nu înțeleg lecțiile de la școală. Studiul mai arată că circa o treime dintre elevii claselor V-XII fac meditații, iar părinții lor plătesc, în medie, 300 de lei pe lună.

Dintre elevii care au spus că merg la meditații (25% răspunsurile elevilor și 30% ale părinților) peste 80% au spus că urmează ore în particular la Matematică, potrivit studiului.

Generația care a făcut clasa VIII-a în acest an școlar numără 147.650 de copii, dar dintre aceștia, de la Evaluarea Națională 2021 vor lipsi 16.473 de elevi, care nu s-au înscris la examenul de capacitate, pentru că în cea mai mare parte sunt corijenți. Este, în parte, și o consecință a școlii online, spune ministrul educației, Sorin Cîmpeanu.

„La Evaluarea Națională 2021 am încercat să flexibilizăm cât de mult s-a putut, de la timp suplimentar alocat pentru completarea datelor de identificare până la posibilitatea de a realiza construcții pe foaia de concurs de matematică sau sublinieri pe cea de la limba și literatura română, fără să fie considerat semn particular, pentru că toți vor avea dreptul să facă aceste sublinieri”, a remintit Sorin Cîmpeanu. „E o modalitate de a sprijini elevii”, a adăugat Sorin Cîmpeanu.

EDU.RO SUBIECTE MATEMATICĂ EVALUARE NAŢIONALĂ 2021. Spre deosebire de anul trecut, „a fost eliminat stresul generat de termometrizare și triajul epidemiologic”, dar asta nu înseamnă că nu vor fi respectate regulile sanitare care țin de pandemie, a mai spus ministrul educației. La intrarea în centrul de examen, ei vor primi o mască nouă, la fel și la ieșire, dacă vor dori.

Întrebat dacă printre profesorii supraveghetori sau profesorii corectori este posibil să fie și nevaccinați, ministrul a spus că statistic – da, dar purtarea obligatorie a măștii de protecție este un factor suplimentar de preîntâmpinare a unui eventual risc. „Pericolul  nu poate fi eliminat complet, există”, a recunoscut însă ministrul.

El spune că se așteaptă ca rezultatele Evaluării Naționale 2021 să fie mai bune decât anul trecut. Calculele arată că în jur de 90.000 dintre absolvenții claselor a VIII-a vor merge la liceu. Locuri vor fi suficiente în licee, dă asigurări ministrul educației. Numărul lor nu diferă prea mult față de 2020, când promoția a fost cu peste 30.000 de elevi mai mare.

Cum a fost la română

EDU.RO SUBIECTE EVALUARE NAŢIONALĂ 2021.

Evaluarea Națională 2021 a început marți cu proba de Limba și literatura română, iar la această sesiune s-au înscris 131.177 de absolvenți ai clasei a VIII-a. Pentru prima dată, pe lângă cele 2 ore alocate rezolvării subiectelor, elevii care susțin examenul de Evaluare Națională 2021 au avut în plus 15 minute, pentru a-și completa datele.

Elevii de clasa a opta au avut de parcurs două texte la prima vedere – „Pantera neagră” de Sorin Titel și un articol de pe site-ul Dilema Veche semnat de Stela Giurgeanu, „Falsa generozitate”. Un text de Sorin Titel, „Zborul”, a fost dat și la subiectele de anul trecut, Evaluarea Națională 2020.

La unul dintre exerciții, punctul 8 de la Subiectul 1, elevii au avut de scris un text argumentativ pe tema „Crezi că ar trebui să își urmezi visul în orice condiții?”, în 50-90 cuvinte.

La punctul 9 de la Subiectul 1, li s-a cerut să asocieze fragmentul din „Pantera neagră” de Sorin Titel cu un alt text literar studiat la clasă sau citit ca lectură suplimentară, în 50-100 de cuvinte.

La ultimul subiect, compunerea de minim 150 de cuvinte, elevii au avut de realizat un text narativ.

Baremul la română la Evaluare Națională 2021 a fost publicat pe site-ul dedicat al Ministerului Educației, evaluare.edu.ro.

Admitere liceu 2021. Calendar, prima etapă 16 – 22 iulie

Prima etapă a repartizări computerizate va avea aloc în perioada 16 – 22 iulie 2021. Absolvenții clasei a VIII-a, alături părinți și asistați de diriginți, vor trebui să completeze opțiunile în fișele de înscriere, fie prin prezență fizică la unitatea de învățământ sau prin formular transmis electronic.

Este foarte important ca fișele de înscriere să fie completate corect și cu mare atenție întrucât orice greșeală poate duce la o repartizare nedorită.

În perioada 16 – 22 iulie 2021 se va face introducerea în baza de date computerizată (în aplicația informatică centralizată) a informațiilor din fișele de înscriere.

La date de 22 iulie 2021, baza de date va fi transmisă la centrele de admitere județene/ale municipiului București și la Centrul național de admitere.

Admiterea la liceu 2021 va continua în ziua următoare, pe 23 iulie 2021, când se vor verifica și corecta eventuale erori din bazele de date, precum candidați aflați în baza de date pentru admiterea computerizată și care au fost deja admiși la liceele la care se susțin probe de aptitudini etc., de către Comisia națională de admitere și comisiile de admitere județene/a municipiului București; transmiterea modificărilor la comisia națională.

Pe 24 iulie 2021 se va face repartizarea computerizată în învățământul liceal de stat a absolvenților clasei a VIII-a, se vor comunica rezultatele candidaților repartizați computerizat în învățământul liceal și se vor afișa în unitățile de învățământ gimnazial listele cu locurile neocupate în unitățile de învățământul liceal de stat din județ.

În perioada 25 – 28 iulie 2021se vor depune dosarele de înscriere la școlile la care candidații au fost repartizați, iar pe 29 iulie 2021 unitățile de învățământ liceal de stat vor transmite situația locurilor rămase libere în urma neînscrierii candidaților admiși în această etapă de admitere până la data începerii cursurilor anului școlar 2021-2022, notează admitereliceu.ro