Eduard Novak promite că România va câștiga 30 de medalii la Jocurile Olimpice. La ultima ediție a cucerit doar 4

Eduard Novak, ministrul Tineretului și Sportului (MTS), a făcut un nou anunț belicos. România va ajunge să câștige 30 de medalii la Jocurile Olimpice. La ultima Olimpiadă, țara noastră a cucerit doar 4. 

19 oct. 2022, 15:23
Eduard Novak promite că România va câștiga 30 de medalii la Jocurile Olimpice. La ultima ediție a cucerit doar 4

Ministrul UDMR a rezistat în funcție, în cele din urmă, după ce i s-a cerut demisia în repetate rânduri, în urma gafelor sale. Sportivul retras din activitate de curând a promis să se dedice în totalitate activității de ministru, astfel încât să poată implementa Strategia Națională pentru Sport.

Dacă va fi lăsat să-și deruleze proiectul, România va câștiga 20-30 medalii la viitoarele olimpiade, susține Eduard Novak.

„Urmează să punem în transparenţă acest proiect. După care se poate veni cu idei noi, să avem un document solid, agreat de toată lumea şi neatins timp de zece ani.

Dacă reuşim acest lucru avem o şansă să redevenim ce am fost. Urmează să punem în dezbatere 30 de zile, după care vom face un proiect de Hotărâre de Guvern, o să fie aprobat de Guvern, iar apoi va apărea în Monitorul Oficial”, a declarat Eduard Novak.

Termenul de implementare este de 10-15 ani, pe modelul Viktor Orban, care acum culege roadele.

„Garantat, dacă putem să facem acest proiect, infrastructură, activitate, securizarea federaţiilor şi în mers construit 10-15 ani, România e capabilă să câştige la Jocurile Olimpice 20-30 de medalii. Easy”, a completat Novak.

„Conceptul final al strategiei pe infrastructură este ca în fiecare reşedinţă de judeţ să existe bază sportivă pentru sporturile prioritare”, a mai declarat ministrul.

 

Strategia sportului, semnată de Eduard Novak, pe scurt

 

1. Prioritizarea sporturilor olimpice de tradiţie, care au adus performanţe României.

2. Crearea unui sistem sportiv predictibil şi transparent.

3. Descentralizarea structurilor şi bazelor sportive din structurile de stat.

4. Finanţarea federaţiilor prioritare în baza unor strategii pe termen lung, cu obiective finale la Jocuri Olimpice şi Paralimpice, dar şi obiective intermediare.

5. Crearea unui sistem în care sportivii de performanţă să se poată antrena în cele mai bune condiţii, cu accent pe conceptul de pregătire centralizată controlată. Conceptul de sistem de sport piramidal este construit în jurul unor centre regionale de excelenţă sau olimpice (6 de vara şi 3 de iarnă), care vor putea funcţiona pentru sporturile prioritare si voi fi independente.

6. Strategia de infrastructură, care să se axeze tot pe ideea dezvoltării sporturilor prioritare (în termen de 10 ani, în fiecare reşedinţă de judeţ să existe infrastructură pentru aceste sporturi prioritare).

7. Investiţii prin programe guvernamentale pentru crearea de noi activităţi – plan concret pentru a da viaţă bazelor sportive (ex.: program special pentru a plăti antrenorii şi instructorii care să pună bazele sporturilor prioritare în zone în care ele nu sunt o tradiţie).

8. Elaborarea sistemul de specializare a antrenorilor, ca parte integrantă în Legea Sportului.

9. Noua Lege a Sportului, care să vină în sprijinul dezvoltării sporturilor şi să asigure stabilitate.

10. Crearea unui sistem în care foştii sportivi de performanţă să aibă prioritate la reîntoarcerea în sistemul sportiv.

 

Sportul românesc, la pământ

 

În ultimii 32 de ani, toate palierele societății au fost distruse. Sportul nu putea să facă excepție. Astfel, la edițiile olimpice din 2020 – Tokyo și 2016 – Brazilia, delegația noastră, subfinanțată, s-a întors cu doar 4 medalii. Nu mai bifase România performanțe atât de slabe de la ediția Olimpiadei din 1952.

Cele mai multe medalii au fost câștigate în perioada comunismului, la edițiile din 1984 – SUA, Los Angeles, 53 de medalii. De asemenea, performanțe notabile au fost și în 1976 – Montreal, Canada – 27 de medalii, în 2000 – Sydney, Australia, 26 de medalii.

Următoarele ediții vor fi organizate la Paris, Franța – 2024, la Los Angeles, SUA – 2028 și la Brisbane, Australia – 2032.