Efecte adverse ale consumului exagerat de lactate

Produsele lactate conţin grăsimi saturate (acele grăsimi care afectează inimă) în proporţie de peste 70%. Medicul nutriţionist Mihaela Bilic atrage atenţia asupra acestor alimente, precizând că brânza cu cât este mai tare şi mai scursă de zer, cu atât are mai multă grăsime, scrie eva.ro.

RomaniaTV.net
25 iul. 2012, 15:30
Efecte adverse ale consumului exagerat de lactate

Iată câteva motive pentru care nu este bine să exagerezi cu consumul de lactate:

1. Au un conţinut bogat de grăsimi saturate. Produsele cu cel mai ridicat conţinut de grăsimi „nesănătoase” este caşcavalul şi brânza topită. În locul acestora poţi opta pentru telemea, ricotta, brânză proaspătă sau perle de brânză.

De ştiut! Parmezanul are de 7 ori mai mult calciu decât laptele, însă în ciuda acestui beneficiu este recomandat să nu se consume în exces.

2. Brânza topită are o valoare nutritivă foarte mică, însă conţine multe calorii. Potrivit nutriţionistului, brânza topită este un amestec de resturi de brânză şi multă grăsime.

3. Conţin acizi graşi trans care cresc colesterolul. Caşcavalul, brânza şi untul conţin cel mai ridicat grad de acizi graşi trans, de aceea este bine ca persoanele care au probleme cu inima să le evite. Ca variantă sănătoasă, puteţi consuma lactatele de capră şi oaie, deoarece acestea sunt mai uşor de digerat.

4. Lactatele pot declanşa alergii. Persoanele sensibile pot suferi reacţii alergice declanşate de tiramina din brânzeturile tip camembert, parmezan, brie sau cele cu mucegai.

5. Conţin prea multă sare. Brânzeturile se află pe lista celor mai sărate alimente. Din cauza cantităţii mari de sare, inima sau rinichii pot avea de suferit.

Cele mai sărate brânzeturi: parmezanul şi telemeaua.

Cele mai puţin sărate brânzeturi: caşul, ricotta, şvaiţerul şi perlele de brânză.

Citeşte şi Lista de calorii din produse pe baza de oua, lactate si branzeturi