Egipt: Islamiştii au câştigat cel de-al doilea tur de scrutin la alegeri

Islamiştii au obţinut aproape trei mandate din patru în cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor legislative din Egipt organizate într-o treime din guvernorate, potrivit rezultatelor oficiale anunţate în noaptea de miercuri spre joi.

RomaniaTV.net
08 dec. 2011, 14:44
Egipt: Islamiştii au câştigat cel de-al doilea tur de scrutin la alegeri

La încheierea scrutinului uninominal pentru ocuparea a trei sferturi din locurile pentru Adunarea Poporului (Camera Deputaţilor), 36 de candidaţi afiliaţi confreriei Fraţii Musulmani au fost aleşi în acest mod, alături de cinci candidaţi ai partidului salafist Al-Nur.

Din 56 de mandate, şase le revin independenţilor şi şapte altor partide, în special liberale, în timp ce două sunt încă neacordate deoarece alegerile au fost suspendate într-o circumscripţie din Cairo din cauza neregulilor, potrivit cotidianul independent Al-Masry al-Youm.

Directorul Înaltei Comisii Electorale Abdel Moez Ibrahim a anunţat numele candidaţilor aleşi în cadrul unei conferinţe de presă miercuri seara, fără să precizeze totuşi apartenenţa lor politică.

Modul de scrutin complex prevede alegerea celorlalte două treimi dintre deputaţi prin scrutin proporţional pe liste.

Influenta confrerie este creditată cu 36,62 la sută din voturi la scrutinul pe liste, iar salafiştii (fundamentalişti musulmani) cu 24,36 la sută. Liberalii, divizaţi în şase liste, ajung la 29,39 la sută şi rămân marii perdanţi ai primului tur.

Alegerea celor 498 de deputaţi se desfăşoară în trei etape în cele 27 de guvernorate ale ţării. Alte nouă guvernorate sunt chemate la urne începând cu 14 decembrie, iar ultima treime din Egipt va vota în ianuarie.


loading...
Partenerii noștri