Ei sunt cei mai tineri miniştri din istoria României post-ceaușiste. Unii s-au remarcat doar prin gafe și scandaluri

Cei mai tineri miniștri ai României, din istoria ultimilor 34 de ani, sunt de la PSD și USR. Unii nu au stat prea mult pe la locurile de muncă, nici nu au bifat proiecte de răsunet, însă uneori, au comis gafe impardonabile. 

02 apr. 2023, 09:58
Ei sunt cei mai tineri miniştri din istoria României post-ceaușiste. Unii s-au remarcat doar prin gafe și scandaluri

Topul celor mai tineri miniştri din România. Augustin Jianu, Ioana Bran, Ilan Laufer și Claudiu Năsui sunt cei mai tineri miniștrii din România post-Ceaușescu:

Augustin Jianu – născut în mai 1986, Jianu avea 30 de ani când a preluat funcția de ministru al Comunicațiilor, în Guvernul PSD – Sorin Grindeanu, din perioada „Liviu Dragnea” – 2017. Doar șase luni de zile a rezistat în funcție ministrul. El și-a încheiat mandatul la o lună de zile după ce a împlinit 31 de ani, adică la finalul lui iunie. Fostul ministru al PSD este inginer, absolvent al Universității Politehnice din București. El a plecat în PRO România, partidul lui Victor Ponta, după ce PSD-ul s-a împărțit în două tabere.

Ioana Bran – născută în octombrie 1986, PSD-ista a primit portofoliul Ministerului Tineretului și Sportului în ianuarie 2018, la vârsta de 31 de ani (32 de ani neîmpliniți). Ea a făcut parte din Guvernul Viorica Dăncilă. Funcția din Guvern a eliberat-o în noiembrie 2018, la 32 de ani. Frumoasa politiciană este economist și PR, absolvent al Universității „Babeș Bolyai”, din Cluj-Napoca. Ioana Bran a fost remaniată după ce a comis numeroase gafe în spațiul public.

Claudiu Năsui – născut în mai 1985, USR-istul a devenit ministru în decembrie 2020, în guvernul Florin Cîțu – PNL + USR + UDMR, la vârsta de 35 de ani. Activistul #Rezist, care a susținut vaccinarea obligatorie COVID, a îndeplinit funcția de ministru al Economiei, Antreprenoriatului și Turismului timp de nouă luni de zile, până în septembrie 2021. El și-a făcut ieșirea din scenă odată cu retragerea USR de la guvernare. Claudiu Năsui este licențiat în economie, la o universitate din Franța. Deputatul USR face parte dintr-o familie ale cărei afaceri cu statul român au stârnit controverse în ultimii ani. Tatăl parlamentarului este Dorel Năsui, un om de afaceri cu o avere estimată la peste 100 de milioane de euro, afacerist suspectat de relații apropiate cu Securitatea comunistă.

Alegeri prezidențiale 2024. Cine îl va urma pe Klaus Iohannis la Cotroceni. Primele pariuri oficiale

Ilan Laufer – un alt ministru tânăr a fost Ilan Laufer, la Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat. În iunie 2017 a preluat mandatul, pe vremea când era la PSD, în Guvernul Mihai Tudose. Mandatul l-a încheiat în ianuarie 2018. Laufer este absolvent al Academiei Naționale de Educație Fizică și Sport (2006), analist politic, implicat în diverse afaceri și în diverse proiecte politice minore. 34 de ani avea Laufer când a preluat mandatul. 35 de ani a împlinit o lună mai târziu. La un moment dat, Laufer a fost propus ca ministru al Dezvoltării, dar a fost refuzat de către Klaus Iohannis. Reacția politicianului de origine evreiască a fost neașteptată:

„Refuzul președintelui Iohannis în ceea ce mă privește este un nou act de antisemitism și vreau să atrag atenția asupra fenomenului neîncetat de antisemitism pe care l-a demonstrat, în ultimul an, președintele Klaus Iohannis.

Așa cum se știe, domnul Iohannis a avut mai multe ieșiri împotriva evreilor și declarații antisemite, a refuzat și a blocat numirea unui ambasador în Israel, dorind, pe această cale, să saboteze relația dintre România și Israel. Vă pot spune că a contribuit inclusiv la sabotarea ședinței de guvern comune care trebuia să aibă loc între guvernul israelian și guvernul român”, a declarat Laufer.