El este Dorel, românul care a fost condamnat după 20 de ani, fără să știe, pentru tentativă de omor. ” Nu doresc nimănui așa ceva”

Dorel Ţigănescu este un bărbat din comuna suceveană Horodinc de Jos, care s-a trezit arestat și condamnat la șapte ani de închisoare pentru o altercație care a avut loc în urmă cu 20 de ani.

12 mai 2023, 21:23
El este Dorel, românul care a fost condamnat după 20 de ani, fără să știe, pentru tentativă de omor. ” Nu doresc nimănui așa ceva”
El este Dorel, românul care a fost condamnat după 20 de ani, fără să știe, pentru tentativă de omor. ” Nu doresc nimănui așa ceva”

El este Dorel, românul care a fost condamnat după 20 de ani, fără să știe, pentru tentativă de omor. Bărbatului i-a fost întocmit un dosar penal pentru tentativă de omor, însă niciodată nu a fost înștiințat de oamenii legii de acest lucru.

Citește și Detalii cutremurătoare despre medicul de la Polizu mort după ce s-a împușcat în cap. A fost găsit de fiica lui, pe podea, zbâtându-se între viață și moarte

El este Dorel, românul care a fost condamnat după 20 de ani, fără să știe, pentru tentativă de omor

În urmă cu 24 de ani, pe data de 17 ianuarie 1999, Dorel Ţigănescu, împreună cu câțiva prieteni, au mers la căminul cultural din satul natal, la discotecă.

La finalul serii, Dorel și prietenii săi au fost implicați într-o altercație la care au luat parte peste 15 persoane.

În urma conflictului, în care fiecare s-a apărat cu ce a putut, oamenii legii au deschis un dosar penal pentru vătămare corporală, despre care ulterior, Dorel Ţigănescu a aflat de la câțiva prieteni că ar fi fost închis.

Astfel, bărbatul și-a văzut în continuare de viață. În speranța unui trai mai bun, Dorel a decis să plece la lucru în străinătate. Mai întâi a plecat în Canada, unde a lucrat în construcții, apoi, a mers în Marea Britanie, unde s-a și stabilit cu soția și cei doi copii.

Într-o zi Dorel a fost oprit în trafic de polițiștii englezi care l-au arestat și extrădat, după o vreme în România, unde a aflat, cu stupoare, că a fost condamnat definitiv la șapte ani si jumătate de închisoare pentru tentativă de omor, în urma altercației din tinerețe.

„Am fost reținut trei ani și opt luni. Au fost momente foarte, foarte grele. Nu doresc la nimeni așa ceva. Copilul meu era mic, avea trei ani când am ieșit din închisoare. S-a aruncat la mine în brațe și jumătate de oră n-a scos niciun cuvânt”, a declarat Dorel Ţigănescu.

Cât timp a stat după gratii, Dorel Ţigănescu și-a căutat dreptatea și în cele din urmă și-a obținut libertatea.

„Nu s-a depus nicio plângere. Doi tineri au ajuns la spital, dar niciunul nu l-a indicat pe Tiganescu ca fiind persoana vinovată.  Au fost chemați la secție și au dat declarații toți.  Era în lotul național de lupte greco romane. Cineva care e pregătit în acest sens, niciodată nu folosește obiecte. Sunt foarte multe aspecte care ridică semne de întrebare, dar cel mai important este lipsa efectuării cercetării la fața locului”, a spus avocatul lui Dorel Țigănescu.

În urma demersurilor făcute de avocatul lui Dorel, magistrații Curții de Apel Suceava au decis punerea în libertate a bărbatului și rejudecarea dosarului.

Judecătorii au constatat că au fost făcute o serie de nereguli grave și anume: bărbatul nu a fost înștiințat că i s-a schimbat încadrarea juridică, că este judecat și nici că a fost condamnat.

 Citește și El este Sebastian Rădulețu, noul judecător român la CEDO. ”Primul român diplomat la Oxford, judecător internațional”